Kuidas arendada lapse sotsiaalseid oskusi?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Oluline on juba noores eas arendada sotsiaalseid oskusi, et laps oskaks luua ja hoida sõprussuhteid. Tänu sellele oskab tal tulevikus paremini ümbritsevaga kohaneda ja inimestega suhelda.

Mõnel lapsel on suuri raskusi sõprussuhete loomisega. Allwomenstalk annab nõu, mida sellel puhul teha tasuks:

1. Julgusta last pidevalt

Üks olulisemaid asju, kuidas arendada lapsel sotsiaalseid oskusi, on teda pidevalt julgustada. Isegi kui alguses ei tule võõraste inimestega suhtlemine hästi välja, siis tuleb olla mõistev, toetav ja armastust välja näidata.

2. Kutsu sõpru koju

Väga tõhus meetod on võõrastega harjumisel ja sõprussuhete loomisel kutsuda lapse eakaaslasi koju külla. Niiviisi on laps rahulikum, sest on turvalises tuttavas keskkonnas ning on paremini võimeline suhtlema.

3. Õpeta talle sõpruse peamisi põhimõtteid

Julgusta last oma mänguasju teiste lastega jagama, lahenda tülisid rahumeelselt ja õpeta talle, et alati peab teiste inimestega olema hell. Kui laps järgib neid lihtsaid reegleid, siis ta kindlasti loob lühikese ajaga palju sõprussuhteid.

4. Tunnusta head käitumist

Alati premeeri oma last, kui ta käitub hästi. Kiida teda, kui ta on teiste inimestega lahke ja jagab oma asju. Võib osta ka väikese kingituse, et head käitumist veelgi juurutada.

5. Korralda lastele üritusi

Kui sa tahad aidata oma lapsel arendada sotsiaalseid oskusi, siis parim võimalus selleks on korraldada lastele mõeldud üritusi. Näiteks kutsu sõbrad ja kolleegid koos lastega oma koju, kus neil oleks võimalik tutvuda ja koos mängida.

6. Arvesta lapsega

Ära sunni last teiste lastega sõbrustama, kui ta on väsinud ega taha seda teha. Arvesta lapse tunnete ja vajadustega.

7. Õpeta last ümbritsevat väärtustama

Sisenda oma lapsele, et ümbritsevaid inimesi tuleb hinnata ning kuigi inimesed on erinevad, siis kõigil on oma tugevused ja nõrkused. Julgusta last nii enda kui ka teiste tugevaid külgi märkama ja hindama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles