Tagasi kooli: kuidas saada lapsed varem magama?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suvel on päevad pikemad ja terve pere on justkui puhkuselainel. Kuid enne kooli algust peavad lapsed harjuma uue päevarutiiniga.

The Huffington Post annab nõu, kuidas saavutada kooli ajal parem unegraafik:

1) Arvesta, kui palju ööund sinu laps vajab

Paljud lapsevanemad ei tea täpselt, kui palju und nende laps vajab. Eelkooliealised vajavad 11-12 tundi und; viie kuni kümneaastased  vajavad 10-11 tundi  und ja teismelised üheksa-kümme tundi und.

2) Harjuta tasapisi varem ärkamist

Nädal või kaks enne kooli algust pane oma laps iga päev 15 minutit varem magama ning ärata samuti 15 minutit varem. See aitab valutult üle minna uuele unegraafikule.

3) Loobu kofeiinist

Ära joo ise ega lase lapsel juua pealelõunal kohvi. Samuti ei tasu kuus tundi enne magamaminekut süüa tumedat šokolaadi, sest kofeiin ergutab ja segab uinumist.

4) Sööge varem õhtusööki

Suvel olid pikemad päevad ja terve pere läks tõenäoliselt hiljem magama. Kuid kooli ajal tasub hakata varem õhtust sööma, et õigel ajal magama saada.

5) Kehtesta magamamineku-rutiin

Nooremate laste magamamineku-rutiin võiks koosneda hammaste pesemisest, vannitamisest ja unejutu lugemisest. Vanemad lapsed ja teismelised võiksid enne magamaminekut ise lugeda raamatut või teha muud rahustavat tegevust, näiteks kirjutada või mediteerida.

6) Loobu tehnikast

Vahetult enne magamaminekut tehnikaseadmete kasutamine võib mõjuda unekvaliteedile laastavalt. Selle pärast tuleb loobuda magamistoast telekast, arvutist ja muust elektroonikast. Nende seadmete ekraanid kiirgavad sinist valgust, mis halvendab unekvaliteeti.

7) Loobu päevastest uinakutest

Paljud üle kuueaastased lapsed hakkavad suviti tegema taas lõunauinakuid, sest ei saa öösel piisavalt magada. Kui need uinakud on pikemad kui tund aega, siis võib õhtuti olla raskusi magamajäämisega.

8) Väldi õhtuseid snäkke

Kuna lapsed peavad varem voodisse minema, siis tuleb loobuda hilistest snäkkidest, mis võivad lapse und mõjutada. Vürtsikad toidud ja ebatervislikud snäkid tõstavad kehatemperatuuri, mis raskendab magamajäämist.

9) Loo magamistoas hea atmosfäär

Lisaks elektroonikast loobumisele on soovituslik tähelepanu pöörata magamistoa temperatuurile. Temperatuuri langus on märk ajule, et tuleb magama jääda. Kõige parem temperatuur magamiseks on 17-21 kraadi.

10) Kehtesta reeglid ja näita eeskuju

Lapsed, kelle vanemad samuti loobuvad magamistoas elektroonikast ja lähevad õigel ajal magama, magavad samuti rohkem ja paremini. Kui tervel perekonnal on head magamisharjumused, siis ka lapsed saavad suurema tõenäosusega piisavalt magada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles