Kuidas vältida toidu raiskamist?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palju toitu visatakse ära.
Palju toitu visatakse ära. Foto: SCANPIX

Elame maailmas, kus paljudel inimestel endiselt pole piisavalt toitu ja peavad kannatama nälga. Kuid arenenud riikides toitu raisatakse – toiduga, mida iga aasta ära visatakse, saaks toita ligikaudu miljard inimest. 

Toiduga tasub olla kokkuhoidlik, sest siis anname omapoolse panuse sellele, et kõigile jätkuks midagi, kirjutab healthmeup.com. Selle pärast tasub järgida teatuid soovitusi:

1) Selgita välja oma vajadused

Sinu majapidamiseks kuluv igapäevane toidukogus sõltub suurel määral sellest, kas sa elad üksi, kaaslasega või terve perega. Jälgi oma leibkonna tarbimisharjumusi kas kirjalikult või mõttes, et sul oleks ülevaade, kui palju toitu on vaja umbes osta.

2) Käi poes targalt

Enne toidupoodi minekut planeeri oma söögikorrad ning koosta ostunimekiri. Niimoodi väldid impulsiivseid oste ja ostad vaid asju, mida sul tõeliselt vaja läheb, seega läheb vähem ka raisku. Veendu enne uute asjade ostmist, et vanad kiiresti riknevad toiduained on ära kasutatud.

3) Säilita toitu õigesti

Toitu on oluline õigesti säilitada, et see ei läheks halvaks või hallitama. Hoia puu-ja juurvilju külmkapis ning kasuta õhukindlaid karpe toidu jaoks, mida hoiad külmkapist väljas. Köök peaks olema võimalikult jahe ja kuiv, sest toit läheb märgades ja soojades tingimustes kiiremini pahaks.

4) Kasuta vanemaid toiduaineid enne

Kui sul on külmkapis palju asju, siis on oluline, et kasutaksid varem ostetud asjad enne ära. Selle tegemiseks tasub panna kõik vanemad toiduained külmkapis ettepoole ja uuemad asjad tahapoole. Muidu võib tekkida tahtmine pigem uuemaid asju süüa ja vanemad toiduained ununevad.

5) Mõista säilivuskuupäevi

Tänapäeval on peaaegu kõigil poest ostetud toodetel säilivuskuupäev peal. Kuid see ei pruugi olla tõepärane – paljud tootjad märgivad toodetele «parim enne» kuupäeva, mis tähendab, et see ei lähe tingimata selleks kuupäevaks pahaks. Enne millegi ära viskamist uuri, kas toiduaine näeb välja normaalne ja lõhnab tavapäraselt – kui jah, siis võib seda tõenäoliselt veel kasutada.

6) Kasuta toiduainete kõiki osasid

Kui teed süüa, siis ürita ära kasutada kõik köögiviljade osad. Näiteks kartulit ei pea ilmtingimata koorima, vaid lihtsalt korralikult pesema. Juurviljadel, millel on varred, nagu näiteks brokolil, saab kasutada ka neid. Koored ja varred sisaldavad samuti toitaineid, mis on tervisele kasulikud.

7) Ära viska ära ebatäiuslikku toitu

Mõnikord on puu- või juurviljadel peal plekid või muud välised kahjustused. Kui terve vili pole mädanenud, siis saab plekikohad välja lõigata ja ülejäänud osa siiski kasutada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles