Testi end: kas sa oled stiilne?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Stiil puudutab paljusid eluaspekte: kunsti, sisekujundust, arhitektuuri, igapäevaesemeid, moodi, toitu, kirjasõna ja ka välimust. Mida aga mõeldakse isikliku stiili all? Isiklik stiil mõjutab kogu inimese igapäevaelu – kuidas ta välja näeb, kuidas käitub ja millisena ta end maailmale esitleb. 

Kui mõtled oma stiilile, siis kas tunned, et oled sellega rahul? Kas see näitab, kes sa oled? Või on su stiil jäänud kuhugi möödunud aega kinni ja on vaid meenutus sellest, kes sa kunagi olid? Kas tahaksid seda muuta? Ja kui tahad, siis mis tuleks selleks teha? Psychology Today aitab nendele küsimustele vastuseid leida.

Stiil ei tule poest ostetud raamatust ega pudelist. See sõltub isikust. Tõeline stiil on väga isiklik ja sugugi mitte moeajakirjalik, disaineri sildiga komplekt. Selle peale ei pea ka kuluma palju raha. Tõepoolest, on stiile, mis on laiemalt vastu võetud ja on välimusi, mida inimesed hindavad. On olemas ühiselt heakskiidetud tavad – mõnikord ka reeglid ja piirangud – aga stiil ei allu rahvamassile ega normile. Täpsemalt tähendab stiil iseloomulikku välimust, mis on kindla disaini või isikliku suhtumise tulem. Stiil ei juhtu kogemata, isegi kui tundub, et mõnel õnnestub see mängleva kergusega.

Enne kui edasi loed, tee üks väike lõbus stiilitest.

Mõtle oma stiilile üldisemas plaanis (sinna alla võib kuuluda kõik alates sellest, mida sa kannad; milline sisekujundus sulle meeldib; kuidas teised sind näevad jne) ning vasta alljärgnevatele küsimustele selle järgi, kui väga sa nende väidetega nõustud: (1 = pole üldse nõus, 3 = ei üht ega teist, 5 = täiesti nõus).

  1. Mul on isiklik stiil igas eluvaldkonnas, nii kodus kui väljaspool kodu.
  2. Ma olen alati stiilne, mitte ainult aeg-ajalt.
  3. Ma oskan eristada trendikat stiilsest.
  4. Tuntud disainerbrändid ei tähenda minu jaoks stiili.
  5. Oma stiilivalikuid on mul lihtne teha, ma ei pea selleks palju eeltööd tegema või mitmeid poode külastama.
  6. Oma stiilivalikute puhul ei vaja ma teiste kinnitust või heakskiitu.
  7. Ma ei matki oma stiili ajakirjadest või telesaadetest.
  8. Stiil ei sõltu vaid asjade välimusest.
  9. Mu stiil on aja jooksul muutunud.
  10. Stiilseks ei saa teisi kopeerides.

Korruta saadud arv kahega. See peaks jääma 10 ja 100 vahele. Lase seda testi teha ka oma sõpradel ja töökaaslastel ning võrrelge oma tulemusi. Kuidas see tulemus sinu enda hinnangu järgi tundub? Tõenäoliselt märkad, et on neid, kes peavad end ise väga stiilseks, aga tegelikult ei mõistagi, mis stiil on.

Stiilitesti küsimusest nägid, et stiil on midagi palju enamat kui mood ja välimus. See on individuaalne eneseväljendus, mitte turuolukorra või heakskiidetud hetketrendi peegeldus.

Et olla stiilne…

1. Stiil peaks hõlmama kogu elu, mitte vaid üht osa sellest. Näiteks ei saa stiilseks pidada inimest, kes riietub hästi, aga kelle kodus valitseb kaos.

2. Stiil on läbiv – see pole miski, mida saab näidata vaid väljas käies või siis, kui tuju tuleb.

3. Mood on väljastpoolt pealesunnitud, stiil tuleb seevastu seestpoolt. Sa võid olla stiilne ja seejuures välja näha nagu paljud teised, aga sa oled kõigest moekas, kui tahad välja näha nagu kõik teised.

4. Brändide taga on suur äri, aga nad ei juhi inimeste isiklikku stiili. See võib nii tunduda vaid veenva turunduse, meedia toetuse ja kuulsuste pärast.

5. Stiili pärast ei pea tohutut vaeva nägema – see on inimese loomulik eneseväljendus. Kui tunned, et sa pole stiilne, siis proovi seda endas arendada.

6. Ära muretse selle pärast, mida arvavad su stiilist sõbrad ja teised, kes võivad su eneseväljendust piirata. Enda tõelise olemuse väljendamine eeldab enesekindlust ja paraku võib kõiksugu piiranguid olla väga palju, mis inimesi mõjutavad. Enamasti tahavad teised, et oleksid just nagu nemad, mitte nagu sina ise! See käib gruppi kuulumise juurde.

7. Ära matki teiste stiili oma kodu kujundamisel või riideid valides. Valmislahenduste kopeerimine ei ole stiilne.

8. Stiilne on inimene, kes areneb positiivses suunas. Inimene, kelle vaated, välimus ja eelistused jäävad alati samaks, on tõenäoliselt paindumatu ja oma harjumustes kinni. Kui su stiil pole aja jooksul muutunud, siis peaksid ehk mõtlema, mida see sinu isiksuse kohta ütleb?

9. Sa ei ole keegi teine, seega peab su stiil olema isiklik. See ei ole kellegi teise stiil.

Doktor Ben C. Fletcher väidab oma raamatus «Flex: Do Something Different», et isiklikud omadused (stiil käib selle alla) on inimese minapildi eri tasandite peegelpilt – mida sa ihaldad, millised on su harjumused, mida sa mõtled, millised on su kavatsused, mida sa ütled ja teed, mida väljendad. Minapildi erinevad tasandid mõjutavad kõike - mida sa kannad, kuidas sa end üleval pead ja milline on su elu disain kõigis eluvaldkondades. Stiilis on füüsiline minapilt vaid üks pisike osa.

Enamasti mõeldakse stiili all seda, mida keegi kannab. Professor Karen Pine väidab näiteks oma teoses «Mind What You Wear», et inimese enesetunne on väga tihedalt seotud sellega, mida ta seljas kannab ning et riiete vahetamine võib ka tuju muuta. Näiteks selgus 400 inimese seas tehtud küsitlusest, et kolm peamist põhjust, mille järgi oma riideid valitakse, sõltuvad tunnetest, mitte välimusest.

Riidevalikul lähtutakse sellest, et

  1. olla enesekindel (73 protsenti),
  2. oleks mugav (52 protsenti),
  3. end väljendada (40 protsenti),
  4. paista moodne (28 protsenti),
  5. paista asjatundlik (27 protsenti),
  6. tähelepanu saada (18 protsenti),
  7. olla seksikas (14 protsenti),
  8. oma keha näidata (13 protsenti),
  9. oma keha varjata (11 protsenti),
  10. tausta sulanduda (7 protsenti).

Nagu näha, on välised põhjused nagu seksikus, asjatundlikkus või moekas välimus vähem olulised kui sisemised põhjused.

Paljudel on raske oma isiklikku stiili leida seepärast, et nad ei oska näha end kõrvalseisja pilguga. Nad tajuvad end läbi oma harjumuste ja tavaliselt läbi mineviku filtrite, sest neil puudub objektiivne vaade. Isikliku stiili arendamise seisukohalt on väga oluline olla muutuste suhtes paindlik, sest see aitab oma sisemist mina paremini tunnetada. Palju abi on sellest, kui proovida erinevaid välimusi ja stiilielemente. Käituda nii, nagu tavaliselt pole harjunud.

Hea stiiliga inimene on tavaliselt enesekindel ja paindlik nii mõtlemise kui käitumise poolest. Sinu isiklik stiili ei pruugi teistele väga meeldida, sest see annab sulle võimaluse neist eristuda. Samas võib selle väljaarendamine – nii seest kui väljast – kasulikuks osutuda igas eluvaldkonnas. Ja seda mitte ainult stiili enda pärast vaid ka positiivsuse pärast, mida see kiirgab. Isiklik stiil on väärt värk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles