Head nõuanded, kuidas seljatada ärevust

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iga inimene kogeb elus ärevust. Ärevus on füüsiline ja emotsionaalne reageering mõnele arvatavale ohule: me oleme kõigest inimesed ja muretseme paljude asjade pärast, eriti murelikuks muudavad meid need asjad, mis on meie jaoks võõrad. Ärevust tekitab meie endi ettekujutus tulevikusündmustest, mis ei pruugi alati tõesed olla.

Ärevust ei pruugi tekitada sugugi suured sündmused. Sageli on just pisiasjad need, mis võivad meid üle ääre tõugata: näiteks kiirel hetkel ei leia oma võtmeid üles, unustasid mõnele tähtsale e-kirjale vastata või pead seisma liiklusummikus, kirjutab Lifehack.

Ärevuse tõttu on lihtne endast välja minna, kuid allpool on toodud mõned nõuanded, mis aitavad ärevusest üle olla ja samas seda nautida. Pea meeles, et järgnevad nõuanded on mõeldud igapäevase kergema ärevuse seljatamiseks. Kui sul on tõsine ärevushäire, siis peaksid pöörduma spetsialisti poole.

1. Peatu hetkeks ja naera

Jäta kõik asjad pooleli ja mõtle millelegi naljakale. Naeratamine ja naermine vähendavad stressi, mistõttu ei teki sul ka nii kergesti ärevust. Järgmine kord, kui tunned, et stress ja ärevus hiilivad ligi, jäta kõik pooleli ja veeda natuke aega YouTube'is või mõnel teisel veebilehel, mis su tuju paremaks muudab.

2. Lase värvidel end ravida

Värviteraapia on vana ravimeetod, mis tuleb kasuks ka ärevuse puhul. Kasuta oma kodukujunduses sinist, lillat või rohelist värvi kangaid või seinavärve. Neil toonidel on rahustav mõju, seega tasuks end nendega ümbritseda kohas, kus veedad kõige rohkem aega. Ürita päeva jooksul tähele panna, millised värvitoonid tõmbavad su tähelepanu kõige rohkem ja mis tunde need sinus tekitavad. Värviteraapia toimib paremini nende puhul, kel on kõrge eneseteadvus, sest nemad tajuvad paremini, mis tundeid erinevad värvid neis tekitavad.

3. Kuula laule, mida armastad

Iga päev muusika kuulamine aitab ärevusest üle saada ja end paremini tunda. Lase oma tujul juhtida seda, milliseid laule kuulad. Mõistlik oleks kõrvaklappe ja telefoni või muusikapleierit pidevalt käe ulatuses hoida, sel viisil ei häiri su muusikakuulamine teisi ja saad ärevusest juba eos lahti.

4. Lülita end täielikult välja

Kui vähegi võimalik, lülita kõik elektroonilised vidinad välja, tõsta jalad lauale ja ära tee midagi. Kui tarvis, anna mõningatele inimestele teada, et sa pole hetkel kättesaadav. Kasuta oma vaikushetke mõistlikult, ära vaata telerit, ära kasuta telefoni ega tahvelarvutit. Kui oled kodus ja käes on õhtu, mine näiteks vanni lõõgastuma. Vannile saab mõnusat aroomi lisada basiiliku, aniisi või kummeli abil – need lõhnad vähendavad pingeid kehas ja puhastavad mõtteid. 

5. Mediteeri

Teadlased on kindlaks teinud, et mediteerimine suurendab ajus hallolluse kogust, mistõttu on meil kerge stressiga toime tulla. Samuti on täheldatud, et mediteerimine mõjub positiivselt neile, kel on probleeme stressi ja ärevushäirega. Mediteeri näiteks üksinda kodus või liitu mõne joogakursusega. Joogas on ühendatud füüsiline pingutus, mediteerimine ja hingamisharjutused, mistõttu aitab see kenasti ärevusest üle saada.

6. Rohkem oomega-3 rasvu ja B-vitamiini

Ärevus mõjutab nii meie keha kui mõistust, seega tuleks taastumisel keskenduda neile mõlemale. Selleks, et keha ja mõistus saaksid vajalikke toitaineid, söö neid toiduaineid, milles on palju oomega-3 rasvu ja B-vitamiini. B-vitamiin mõjub vaimsele tervisele hästi ja oomega-3 rasvad vähendavad stressisümptomeid, depressiooni ja ärevust. Lisaks tasuks loobuda suhkru, töödeldud toitude ja kofeiini tarbimisest, sest on täheldatud, et need võimendavad ärevuse sümptomeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles