Märgid, et imikul on vedelikupuudus

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõige tõenäolisemalt tekib beebil vedelikupuudus siis, kui ta on haige. Oksendamise, kõhulahtisuse ja isutuse tõttu võib dehüdratsioon tekkida väga kiiresti.

Üheks ränga kõhulahtisuse põhjustajaks vastsündinutel ja väikelastel on rotaviirus, mille vastu vaktsineeritakse alates 1. juulist 2014 riikliku immuniseerimiskava kohaselt kõiki väikelapsi, kirjutab Emmede Klubi. Sügise alguses võivad lasteaia- ja koolilapsed tuua koju teisigi viiruseid, mida beebil on raske taluda. Eriti juhul, kui laps oksendab (ja mitte lihtsalt tillukesi piimakoguseid) või kannatab kõhulahtisuse all, tuleks last hoolikalt jälgida, et tunda ära järgmisi vedelikupuuduse tunnuseid.

  • Märjaks saab vähem kui kuus mähet päevas.
  • Imiku suu ja silmad on kuivad (pisarateta nutt).
  • Lapse nahk näib kuiv ja lõtvunud (ei vetru õrnalt vajutades tagasi).
  • Laps on närviline või uimane.
  • Beebil on auku langenud silmad.
  • Lõge on pehme ja vajunud lohku.
  • Beebi käed ja jalad on külmad ja/või laigulised.

Isegi kui beebi oksendab või kakab pidevalt, tuleks järjekindlalt jätkata talle rinnapiima või piimaasendaja pakkumist. Kui märkad lapsel mõnda vedelikupuuduse sümptomit - eriti kui tead, et beebi on söönud vähem kui harilikult - võta ühendust perearstiga. Ka võib helistada perearsti nõuandetelefonil 1220, kust saab ööpäevaringselt meditsiinilist nõu. Kui laps ei ole 12 tunni jooksul või kauem tootnud ühtegi märga mähet, tal on raskusi unest ärkamisega või tema hingamine ja/või südamerütm on kiirenenud, tuleb lapsele viivitamatult kiirabi kutsuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles