Kümme tervislikku toiduainet, mis võiks olla igas köögis

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui soovid tervislikumalt toituda, siis tasuks oma köögikapid täita toiduainetega, millest on lihtne valmistada tervislikke roogasid. Tee toidupoes tarku valikuid ja seeläbi muutub kogu su menüü kasulikumaks ning paraneb ka enesetunne.

FitSugar pani kirja kümme kasulikku toiduainet, mis võiksid olemas olla igas köögis.

1. Õunaäädikas. Kuigi võib vaielda selle üle, kas õunaäädika joomine aitab kaalus alla võtta või mitte, vastab tõele see, et õunaäädikas leevendab seedeprobleeme ning on populaarne toiduaine ka energiat suurendavates puhastuskuurides. Õunaäädikast saab valmistada ka maitsvaid salatikastmeid.

2. Spinat. Peotäis tervislikku spinatit sobib peaaegu iga söögi sisse alates smuutidest kuni pastaroogade ja suppideni. Toidu sees ei pane sa spinati maitset eriti tähelegi, kuid su keha saab siiski kasulikke toitaineid (rauda, magneesiumi, A-vitamiini, K-vitamiini jne).

3. Chia seemned. Lisa lusikatäis chia seemneid näiteks smuutile või pudrule, see annab sulle päeva alguses energiat. Kui chia seemneid segada vedelikega, paisuvad pisikesed seemned suuremaks, mistõttu püsib kõht kauem täis. Chia seemned on väga head kiudainete ja valkude allikad.

4. Puuviljad. Puuviljad on heaks vahepalaks, kui tunned nälga ja oled valmis ükskõik mida haarama. Hoia oma köögis värskeid õunu, banaane, pirne või apelsine, et saaksid igal hetkel soovi korral ühe tervisliku vahepala võtta.

5. Kreeka jogurt. Madala rasvasisaldusega kreeka jogurt võiks igas külmikus olla. Seda saab süüa paljalt näiteks marjadega või kasutada kastmete vms valmistamiseks.

6. Sidrun. Pigista sidrunit salatile, veeklaasi või tee sisse – paari sidruni omamine külmikus on hea moodus, kuidas erinevatele roogadele lisamaitset anda.

7. Pähklid. Kuigi pähklites on ka omajagu kaloreid, täidab kõigest peotäis pähkleid kõhu pikaks ajaks ja annab ka vajalikus koguses oomega-3 rasvhappeid. Kuid pähklite söömisega ei tasuks üle pingutada.

8. Valgupulber. Kui üritad kaalus alla võtta, siis peaks valkude tarbimine olema sinu jaoks sama oluline kui jõusaalis käimine. Lisa valgupulbrit näiteks smuutidesse või küpsetistesse, et keha saaks päeva jooksul rohkem valke. 

9. Kinoa. Tervislikus menüüs peaks olema palju erinevaid täisteratooteid, kuid lisaks sellele tasuks köögikapis hoida ka kinoad. Kinoa valmistamine käib kiirelt ja üle jäänud kinoa sobib hästi näiteks salati sisse. 

10. Vürtsid. Hästi varustatud maitseaineteriiul aitab vältida soola liigtarbimist. Lisa kohvile näiteks immuunsüsteemi tugevdavat ja veresuhkru taset reguleerivat kaneeli või lisa roogadele tervislikku kurkumit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles