Mängumaast saab kooli alguses õppimistuba

Tiina Kolk
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kool võib alata: kirjutuslaud on paika pandud ja tuppa jäetud ainult valitud (mängu)asjad.
Kool võib alata: kirjutuslaud on paika pandud ja tuppa jäetud ainult valitud (mängu)asjad. Foto: Liis Treimann

Lapse kooliminek tähendab suurt elumuutust tervele perele, üks olulisemaid asju selle juures on mudilase mängumaa kohendamine õpilase toaks.

Tuba ümber kujundades võiks selle mõttes jaotada kolmeks – lastepäraste lahendustega õppimis-, puhkamis- ja mängualaks – ning seejuures peaks kogu sisustus ärgitama koolijütsi mõtlema ja avastama, ütleb büroo Braavodisain sisearhitekt Janneli Kurvits. Ta lisab, et enne kooliminekut võiks teha koos lapsega valik mänguasjade seas ehk mõelda, mille arvel saaks teha ruumi kirjutuslauale ja õppevahendite riiulitele-kappidele.

Kirjutuslaud kõigepealt

«Koolilapse töölauale sobib kõige paremini koht akna all, kus on enim loomulikku valgust. Sinna kõrvale tasub paigutada riiulid, kapid ja igasugused mahutid, kuhu on mugav kooliasju panna,» räägib sisearhitekt. Laua ja (soovitavalt) reguleeritava seljatoe- ning istmekõrgusega tooli suhe on Kurvitsa sõnul õige siis, kui sirge seljaga jalad maas istudes ulatub küünarliigesest täisnurkselt painutatud käsivars täpselt lauale. Laual lebav vihik või raamat peaks jääma lapse silmadest umbes 30 cm kaugusele. Valgus langegu töölauale vasakult (vasakukäelisel lapsel paremalt).

Valgust(eid) valides

Õppuri toas peab lisaks korralikule üldvalgustusele olema töölaual hea kohtvalgustus, et lapse silmad ei väsiks. Ajalooks saanud hõõglambi asemel tuleb valida halogeeni, luminofoori või LEDi vahel.

«Kuna halogeenvalgusallika spekter on päevavalgusele lähedasem, sobib see ehk kõige paremini lastetoa üldvalgustuseks,» nendib firma Moodne Valgustus tegevdirektor Mart Seidelberg. «Kui halogeeni ja luminofoori puhul jälgime valgusallikate võimsusi, siis LED-valgustite puhul tuleb mõista valgusvoogu ehk luumeneid. Näiteks lauavalgusti valimisel võiks olla valgusti valgusvoog 700–800 luumenit, mis vastab 60W hõõglambile.»

Seidelberg soovitab valida kirjutuslaua valgusallika külma valgusega – värvustemperatuuriga 4000 kelvinit (K) –, mis hoiab pea selge, pealegi ei mõju sinakas valgus uinutavalt. Ruumi üldvalgus seevastu võiks olla sooja valgusega, 2700–3000 K.

Kuigi viimastel aastatel on energiasäästlikumad ja pika elueaga LED-valgustid teinud arengus suure hüppe ning nüüd on nende valgusomadused palju silmasõbralikumad, tasub siiski osta tuntud tootjafirmade LED-valgusteid, et hiljem ei peaks valikus pettuma.

Seinakell ja tahvel

Õpilase toas on kindlasti omal kohal seinakell ja kork-, magnet- või kriiditahvel, kuhu hea kinnitada olulisi teateid. Samuti on vaja nagi koolikoti ja trenniriiete tarvis.

«Ma ei pea õigeks arvutit algklassilapse toas, aga kui kunagi tuleb see koos arvutilauaga siiski soetada, siis peab jälgima, et kuvari kraanilt ei hakkaks peegelduma päeva- ega laualambivalgus,» ütleb sisearhitekt ja lisab, et sisustust valides võiks lähtuda vanast tõest: nii liigne värvikirevus kui ka monotoonsus mõjuvad väsitavalt. Viimistlust kavandades, mööblit ja tekstiile soetades tasub eelistada looduslikke materjale, sisustus võiks olla hõlpsasti puhastatav ning mööbli- ja padjakatted lihtsalt eemaldatavad.

Palju vahvaid algklassiõpilaste tube esitleti tänavu Soome elamumessil Jyväskyläs, loodetavasti inspireerivad seal tehtud fotod ka meie kodukujundajaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles