Oksana Tandit: vähem on parem

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peene ruuduga: hall musta kandiga kostüüm ning fuksiaroosa kikilips ja ridikül on Oksana Tanditi enda looming, mis sobib nii tööle kui ka kokteilile. Vesti all Sangari meestesärk, kingad Karen Millen.
Peene ruuduga: hall musta kandiga kostüüm ning fuksiaroosa kikilips ja ridikül on Oksana Tanditi enda looming, mis sobib nii tööle kui ka kokteilile. Vesti all Sangari meestesärk, kingad Karen Millen. Foto: Rene Suurkaev

«Kõlab küll igavalt, kuid moeklassika on mu garderoobi raudvara,» iseloomustab oma rõivaeelistusi moekunstnik Oksana Tandit, kes sel suvel avas Tallinnas Tornimäe ärimajas uuendusliku esinduspoe.

Erksat värvi nahast käekotid ja -paelad, kikilipsud, vööd, lisaks ehted – kõik see on täiesti uus, mis Oksana Tanditi esinduspoes diskolikult kärtsudes toonides suvekollektsiooni kõrval pilku tõmbab. Seni oli ta keskendunud üksnes rõivastele.

«Nendega armastan ma sageli ka enda välimust vürtsitada,» ütleb energiline, soe ja särav Ukraina verd moekunstnik, näidates enda must-valgeid argikostüüme, millele võib sääraste väikeste lisanditega anda hoopis teise, pidulikuma näo. Tõepoolest, originaalne oranž ridikül või fuksiaroosa kikilips mõjuvad nii heledale suvekleidile kui ka tumedamale sügiskostüümile kui värskendav briis.

Teine uuenduslik tõik tema poe juures on Eesti oludes see, et selle modernne, hallides toonides interjöör sisekujundusest lühtri ja mööblini on disainitud-kohandatud spetsiaalselt Tanditi kaubamärgile – autoreiks Eesti disainerid ja sisearhitektid. «Hindan Eesti omanäolisi disainereid ja moekunstnikke väga. Kes siis veel, kui mitte me ise peaks just Eesti disaini ja moekunstnikke toetama ning nende loomingut ostma?!» küsib Tandit temperamentselt. Muidugi, keegi ei keela seda kõige muuga segada – seda teeb temagi, tulemus võib olla igati efektne.

Moenõrkustest vaba

«Mu riietus on «igav» – klassika! Suhteliselt konservatiivne, midagi trendikamat ehk igal hooajal sinna juurde, mõned jalavarjud või kott näiteks. Hea pükskostüüm, mehelik must või tumesinine pintsak, sirge lõikega püksid, valge särkpluus, teksad, need on argipäeval põhilised. Suviti meeldib ka meremehestiil, pikad plisseerseelikud, külmal ajal lühemad mantlid – autoroolis on pikk mantel lihtsalt ebamugav.

Mulle on oluline kvaliteet, naturaalne materjal, seda nii loomingus kui ka enda seljas. Muidugi, kõik see on kallim, kuid parem maksta üks kord rohkem ja kanda rõivast aastaid, kui et osta palju odavaid kehvemaid asju, mis kuluvad igas mõttes kiiremini. Mul on riideid, kingi, kotte, mida olengi kandnud juba vähemalt kümme aastat.

Minu kogemus igatahes näitab, et kallimad asjad on paremad ja teenivad sind kauem. See käib eriti jalanõude kohta, mis lihtsalt peavad olema nahast, mugavad ja vastupidavad.

Suur osa mu riidekapi sisust on ka selline, et passib nii tööle kui ka peole, viimaseks vahetan vaid suure argikoti piduliku väiksema ja tavakingad efektsemate vastu.

Enne kui ostan midagi uut, arvestan alati seda, et see peab sobima vähemalt kümne asjaga mu garderoobist. Moenõrkusi mul pole ja seda, mida pole vaja, ei osta.»

Mehelik puudutus

«Detailidest armastan kikilipse, lipse – need on kujunenud lausa mu firmamärgiks. Kannan neid valgete särkpluusidega. Annus mehelikku joont on mulle kuidagi hingelähedane, sobiv, ja lipsud on ilmselt üks selle väljendusvorme. Nagu ka pükskostüüm, kus on smokingi või fraki elemente. Kaunistusena meeldivad suured nööbid.»

Puhtad toonid

«Igapäevaselt eelistan pigem ühevärvilisi rõivaid, puhtaid ja tagasihoidlikke neutraalseid toone, näiteks valget, musta, beeži, pruuni, sügavrohelist ja -lillat, mille juurde võib pikkida väikesi värvipiisku.

Nagu oma loomingus, ei taha ma endagi puhul seda, et rõivad inimese üle domineeriksid, inimene ise peab välja paistma. Nagu ütles kunagi Chanel: «Kui sa ei mäleta, millises kleidis oli see naine, kellega sa eile õhtul vestlesid, siis järelikult kandis ta õiget kleiti.»  

Ka mustritest ei ütle ära. Armastan klassikalisi – triibulist, ruudulist, mummulist. Lillemuster aga ei ole kuidagi minu, ei mäletagi, et oleksin üldse midagi lillelist kunagi kandnud. Pealegi olen näinud väga vähe hästi läbi mõeldud ja õnnestunud lillelisi asju.»

Hindab uut energiat

«Teise ringi asju ma väga ei soeta, mulle istub pigem uute asjade uus energia rohkem. Jah, kui tegu on perekonna pärandusega, mille tausta tean, näiteks vanaema kõrvarõngastega, siis kannan küll, muidu pigem mitte. Uute asjade ostmine on minu jaoks ka tagasihoidlik moodus natuke meie majandust toetada.

Jalanõusid soetan tihti Itaaliast tööreisidel olles, meeldib näiteks Taani  bränd By Malene Birger, itaallaste Patricia Peppe ning mõistagi kannan palju enda loomingut.»

Oksana Tanditi moesoovitused suvest sügisesse libisemiseks

•    Kandke rohkem isikupärast Eesti moekunsti! Seejuures võib seda vabalt eri brändidega kombineerida. Miks mitte kanda näiteks Zarat Kadri Kruusi koti või Birgit Skolimowski ehetega jne.

•    Kes suvel pole veel jõudnud, võiks ka sügisel proovida ruudulise ja triibulise kooslust.

•    Elegantne must kleit pisikeste mummudega on uus ja huvitavam väike must.

•    Tumesinine bleiser helesinise või valge särkpluusi, siniste teksade ning pruunide saabaste ja kotiga on igati mõnus kooslus. Viimased võivad olla ka mustad, bordoopunased – katsetage! Selle kõige juurde klapivad hästi ka soe kootud müts ja sall.

•    Ka ruuduline kleit on tänavu hinnas. See võiks olla naturaalsest kangast, kuid väikese stretšilisandusega, mis annab elastsust ja istuvust.

•    Mantlitest valige trentš, see on alati aktuaalne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles