Treeningstiilid, mida harrastades tunned end kohe paremini

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui oled kord tundnud seda imelist ja joovastavat tunnet, mis pärast head trenni tekib, ei vaja sa ilmselt kinnitust, et treening parandab enesetunnet. Nüüd avaldati aga väljaandes Complementary Therapies in Medicine uuring, milles leiti, et heaoluefekt sõltub suuresti treeningu iseloomust.

Uuringus võrreldi jooga ja vastupidavustreeningu mõju tujule sellega, kui üldse mitte trenni teha ning leiti, et mõlemad treeningstiilid vähendavad oluliselt depressiooni sümptomeid, vahendab Prevention.  Lisaks leiti, et vastupidavustreening tõstab eelkõige rahulolu keha välimusega, aga jooga on kõige parem kurnatuse leevenduseks ning enesehinnangu ja elukvaliteedi parandamiseks.

Doktor Wayne Westcotti sõnul tuleb jõutrenni hea mõju kehakuvandile osaliselt sellest, et treeningu tulemused on kiiresti silmale näha. Jõutreening parandab pea alati inimese füüsilist eneseteadvust, sõltumata vanusest. «Seda näeb ise, kuidas keha muutub tugevamaks ja üsna kiiresti on märgata, et lihased tulevad esile,» selgitas Westcott, miks raskuste tõstmine keha suhtes enesekindlamaks teeb.

Jooga mõju on veidi teistsugune. Kui oled joogat proovinud, oled ehk märganud, et isegi kui oled enne tunni algust jõuetu ja väsinud, tunned end pärast trenni värke ja ärksana. «Jooga leevendab lihaspinget ja suurendab kehas hapniku ringlemist. See leevendab stressi, lihaspinget, valusid ning tunned end energilisemalt,» kommenteeris joogaõpetaja Jillian Pransky, kelle sõnul aitab kõik see elukvaliteeti muuta.

Mis puutub enesehinnangu tõusu, siis usub Pransky, et põhjuseks võib olla tänu joogale saavutatud parem rüht. «Enesekindel inimene seisab sirgelt ja kui seisad sirgelt, siis tunnedki end enesekindlamalt,» ütles ta. «Mõnikord võib keha öelda mõistusele, mida mõelda, just nii nagu ka mõistus ütleb kehale, kuidas käituda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles