Suurimad müüdid šokolaadi kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Šokolaad on üks armastatumaid maiustusi kogu maailmas, kuid šokolaadi kohta liigub ka palju müüte, mis ei vasta tõele. 

Olgem ausad, leidub vähe neid, kes võivad ausalt öelda, et neile ei maitse šokolaad. Või on asi ehk hoopis selles, et nad on kuulnud selle imemaitsva maiuse kohta mõnda levinud müüti, millel pole tegelikult tõepõhja all? Allwomenstalk pani kirja mõned müüdid, mis šokolaadi kohta levivad.

  • Šokolaad tekitab vistrikke

See on üks kõige levinumaid müüte, mida paljud inimesed endiselt usuvad. Uuringud on aga näidanud, et šokolaadi ja vistrike tekke vahel pole mingit seost, sest šokolaad ei tekita põletikku. Kui usud, et oled šokolaadi suhtes tundlik, siis võib asi olla hoopis selles, et oled tundlik suhkru suhtes. Proovi šokolaade, milles on vähem suhkrut ja rohkem kakaod (vähemalt 70 protsenti).

  • Šokolaadis pole toitaineid

Tumedas šokolaadis on palju antioksüdante, mida leidub ka rohelises tees, punases veinis ja marjades. Lisaks on šokolaadis kiudaineid ja mineraale, mis tähendab, et tükike tumedat šokolaadi teeb rohkem head kui halba. Mõned eksperdid nimetavad šokolaadi lausa supertoiduks.

  • Šokolaad tõstab kolesterooli

Kuigi šokolaadis on palju küllastunud rasvu, ei tõsta see veres oleva kolesterooli taset. Kakaovõis olevad rasvad erinevad oluliselt teistest küllastunud rasvadest. See tähendab, et ka need, kel on kõrge kolesterool, võivad aeg-ajalt nautida šokolaadi.

  • Šokolaad on armutoit

See müüt võib olla tõene, kuid võib ka mitte olla. Tegemist on äärmiselt vana müüdiga, kuid teadlased pole siiamaani tuvastanud ühtki seost šokolaadi ja sugutungi suurenemise vahel. See võib tõele vastata pigem psühholoogilisel moel, sest šokolaadi söömist peetakse sensuaalseks ja stressi vähendavaks.

  • Šokolaad tekitab peavalusid

Mõned inimesed usuvad, et šokolaad põhjustab peavalusid ja mõned väidavad, et neid on pärast šokolaadi söömist hakanud piinama migreen. Teadlased pole aga kinnitanud, et šokolaad võiks peavalusid tekitada, seega ei tasu selle pärast eriti muret tunda.

  • Šokolaadis on palju kofeiini

Šokolaad sisaldab tõepoolest kofeiini, kuid sugugi mitte suurtes kogustes. Šokolaadis oleva kofeiini kogust võib võrrelda kofeiini kogusega, mis leidub kofeiinivabas kohvis (teatavasti leidub ka kofeiinivabas kohvis vähesel määral kofeiini). 

  • Šokolaad tekitab hambaauke

Hambaauke tekitab tegelikult piimašokolaadis sisalduv suhkur. Kvaliteetne tume šokolaad ei tekita hambaauke. Jaapani teadlased on tänu katsetele lausa täheldanud, et tume šokolaad aitab hoopis võidelda bakteritega suus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles