Seitse ebatavalist fakti Coco Chaneli kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Coco Chanel
Coco Chanel Foto: SIPA/Scanpix

Coco Chanel võib olla tuntud oma laitmatu stiili ja vaimukate tsitaatide poolest, kuid paljud ei tea, et Chaneli elulugu on äärmiselt huvitav. 

19. augustil oli Chaneli 131. sünniaastapäev ja selle puhul otsis Huff Post välja seitse ebatavalist fakti Coco Chaneli kohta, mida paljud inimesed ei tea.

1. Chanel sai kõik oma teadmised nunnadelt

Coco Chanel õppis õmblemist ei kelleltki muult kui nunnadelt, kes pidasid Aubazine'i kloostrit, kus asus orbudekodu, kus Chanel üles kasvas.

2. Enne moeloojaks saamist oli Chanel laulja

Enne rõivaste disainimist ja õmblemist tegeles Coco (kes oli sel ajal tuntud oma pärisnime Gabrielle järgi) laulmisega La Rotundes ja teistes Pariisi kohvikutes. Chanel sai oma hüüdnime Coco laulu järgi, mida ta sageli esitas («Qui qu'a vu Coco?»).

3. Chanelil oli armusuhe ühe natsi ohvitseriga

Teise maailmasõja ajal oli Chanelil väidetavalt suhe Saksa ohvitseri parun Hans Günther von Dincklage'iga, kes tegutses spioonina. Kuulujuttude järgi oli ka Chanel vahepeal spioon.

4. Chanel oli esimene, kes sai omanimelise parfüümi

Chanel No 5 on läbi aegade olnud hea parfüüm, lausa nii hea, et see oli esimene lõhn, mis sai nime oma looja järgi. 

5. Teine maailmasõda sundis Chaneli oma tegevust lõpetama

Sõda oli Coco Chaneli jaoks vastuoluline aeg (vt 3. punkti) ja 1939. aastal muutus olukord niivõrd keeruliseks, et Chanel oli sunnitud oma äri sulgema. Õnneks me teame tänapäeval, et naine tegi hiljem ägeda tagasituleku.

6. Kuulsad «Chaneli lambipostid» ei saanud nime Coco Chaneli järgi

Väidetavalt oli Westminsteri hertsog oma armukesest, Chanelist, niivõrd sisse võetud, et lasi naise initsiaalid lisada Londonis asuvatele lambipostidele enda initsiaali «W» kõrvale. Kahjuks tuli välja, et lambipostidel olev CC sümboliseerib midagi palju igavamat - nimelt tähendab see «City Council» (linnavolikogu).

7. Chaneli parimaid tsitaate on aastate jooksul moonutatud

Kuigi disainer oli tuntud oma vaimukate ja tabavate ütluste poolest, on paljusid tsitaate aegade jooksul muudetud. Näiteks: noor naine küsis: «Kuhu tuleks parfüümi lasta?» ja Chanel vastas: «Sinna, kuhu sa loodad suudlust saada.» Seda ütlust on paljudes allikates esitatud järgmisel kujul: «Naine peaks parfüümi laskma sinna, kust ta tahab, et teda suudeldakse», Coco Chanel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles