Seitse põhjust, miks peab sööma süsivesikuid

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui inimesed tahavad kaalu langetada, siis nende eesmärk on tavaliselt süüa võimalikult vähe süsivesikuid. Kuid keha siiski vajab korralikult töötamiseks tervislikke süsivesikuid.

Women's Health Magazine toob välja põhjused, miks ei tohiks süsivesikutest täielikult loobuda:

Süsivesikud võimaldavad ajul paremini töötada

Aju vajab korralikult töötamiseks süsivesikuid, sest nendest saab glükoosi. Kui ei sööda piisavalt süsivesikuid, siis võime mõelda, õppida ja meeles pidada väheneb, sest ajul pole piisavalt glükoosi, tänu millele neurotransmitterid töötavad.

Süsivesikud vähendavad puhitustunnet

Head süsivesikud, nagu täisteratooted, puu- ja juurviljad, sisaldavad palju kiudaineid ning need parandavad ainevahetust. See tähendab, et tunned vähem ebameeldivat puhitustunnet, sest keha kõrvaldab jäätmeid tõhusamalt.

Süsivesikud muudavad õnnelikumaks

Enamik süsivesikuid sisaldavad trüptofaani, mis aitab ajus toota õnnehormooni serotoniini. Kui kehal ei ole piisavalt trüptofaani ja serotoniini, siis on suurem tõenäosus uneprobleemidele ja masendusele.

Süsivesikud annavad energiat

Kui sa elad ilma süsivesikutega, siis see on sama, mis sõita autoga ilma bensiinita. Süsivesikud on keha kütuseks, sest need sisaldavad glükoosi, mis on keha peamine energiaallikas. Valgud ja rasvad samuti annavad energiat, kuid mitte nii palju kui süsivesikud.

Süsivesikud sisaldavad kasulikke vitamiine

Täisteratooted sisaldavad palju B-vitamiini, mis aitab kehal toidust energiat omandada ja punaseid  vereliblesid toota. Puu-ja juurviljades on samuti palju olulisi toitaineid, nagu näiteks B- ja C-vitamiini.

Süsivesikud aitavad ennetada südamehaiguseid

Tervis sinu tulevikus sõltub palju sellest, kuidas sa praegu toitud ja mis elustiilivalikuid teed. Uuringud näitavad, et täisteratoodetest, nagu leivast, pastast ja riisist, saadavad süsivesikud vähendavad südamehaiguste riski ja kolesteroolitaset.

Süsivesikud lihtsalt maitsevad hästi

Enamik inimesi armastavad süsivesikuid, sest need on maitsvad. Kui sa eemaldad need oma menüüst täielikult, siis üks hetk võib sul tekkida nende järele ohjeldamatu isu. Seega tasub neid maitsvaid ja tervislikke süsivesikuterikkaid toiduaineid süüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles