Seitse toitu, mis soodustavad akne teket

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Akne on keerukas probleem. Selle puhangus ei saa süüdistada üht konkreetset põhjust, sest mis ühel põhjustab akne ägenemist, võib teisele hoopis vastupidiselt mõjuda. Siiski, kui paikne ravi kuidagi ei aita, tuleks oma toitumine üle vaadata.

Osaliselt on akne teke seotud toitumisega. Yahoo Shine toob välja seitse toitu, mis aitavad akne levikule kaasa. Katseta ükshaaval, millise toidu või toidugrupi menüüst välja jätmine mõjub nahale hästi.

Piimatooted

Ameerika Dermatoloogia Akadeemia teatas, et hiljutiste uuringute järgi ei mõju lehmapiima joomine nahale kõige paremini. Doktor Frank Lipmani sõnul tuleb siin süüdistada piimatoodetes peituvaid hormoone, mis põhjustavad vistrikke tekitavate hormoonide järske tõuse organismis. Lehmapiima asemel võib tarbida näiteks mandlipiima, riisipiima, kookospiima või kanepipiima.

Suhkur

Põletikke soodustav valge suhkur on teada-tuntud vistrike tekitaja. Kui sul tekib kergesti akne, tasub vältida valge suhkru tarbimist. See aga ei tähenda, et peaksid täielikult magusast loobuma. Magusaisu korral söö puuvilju ja joogi sisse lisa kas steviat, mett või vahtrasiirupit.

Soja

Kui akne kimbutab sind eelkõige suu ümber ja lõual, väldi tofu ja teiste sojatoitude söömist. Sojaoad sisaldavad looduslikku östrogeeni, mis võib põhjustada akne ägenemist. Tänapäeval võivad väga paljud valmistooted sisaldada soja, nii et loe hoolikalt toidupakendite infolehti.

Kohv

Kahjuks võib hommikune ergutaja samuti akne ägenemist põhjustada. Kohviubades on orgaaniline hape, mis tõstab organismis kortisooli taset. Kortisooli tuntakse ka kui stressihormooni, mis võib käituda kui androgeen, stimuleerides üheaegselt nii rasunäärmeid kui põletiku teket.

Sai

Kui sul tekib kergesti akne, tuleks saiakestest loobuda. Nisu on tuntud põletikutekitaja, kuid valmissaiades ja teistes pagaritoodetes võib peale nisu olla ka palju suhkrut ja piima.

Kookosõli

Kookosõli on ohtralt kiidetud ja paljud on üllatunud, et see võib soodustada akne ägenemist. Doktor Yap Tan kinnitab aga, et see mitte ainult ei ummista poore suu ümber, vaid see põhjustab ka väga kangekaelset põletikku – tavaliselt just põskedel ja lõuajoonel. Kusjuures seda nii peale määrides kui sisse süües.

Pähklid

Maapähklite söömine võib akne hullemaks teha, sest nendes sisalduv androgeen suurendab rasu tootmist. Näiteks tasub siis hoiduda pähklivõi söömisest. Androgeeni taset ei mõjuta aga näiteks mandlid ja India pähklid.

Mida siis süüa?

Mida vähem sööd töödeldud toitu, seda parem. Eelista alati värskeid toitusid, milles on palju valku ja kasulikke rasvu, söö rohkelt aedvilju. Aeg-ajalt saad nautida ka aknet soodustavaid toitusid, sest kui sa ei tarbi neid üleliia palju, ei avalda need nahale väga suurt mõju. Iga inimese taluvuslävi on erinev ja see ei tähenda, et sa ei saaks eelnimetatud toitusid kunagi süüa. Küll aga tasub neid oma menüüst ükshaaval välja jätta, et näha, mis täpsemalt aknet soodustab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles