Toiduained, mis tuleks lisada ostunimekirja

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tume šokolaad.
Tume šokolaad. Foto: SCANPIX

Me kuuleme nii tihti, milliseid toiduaineid tuleks vältida – sai, suhkur, alkohol, magusad piimatooted jne , et tekib tunne, justkui süüa võib ainult kapsast ja siis on su figuur kaunis ning tervis korras. Kahjuks keskendutakse sellele, mida ei tohi süüa ja unustatakse mainida toiduaineid, mida võib või lausa peab sööma.

Järgmine kord, kui lähed toidupoodi, poeta mõni järgnevatest asjadest oma ostukorvi. Need on tervislikud toiduaineid, mille ees on keha sulle kindlasti tänulik, kirjutab Daily Makeover.

  • Õunaäädikas

Õunaäädikast on paari aastaga saanud imeline vedelik, mis sobib nii salatikastmeks kui ka kõhuhädade leevenduseks. Õunaäädikas parandab seedimist ja vähendab kõhu- ning söögitoruvaevusi, näiteks aitab see leevendada kõrvetisi. Paljudele ei meeldi õunaäädika maitse, kuid seda ei peagi paljalt tarbima. Maitsesta õunaäädikaga näiteks salatit või lisa seda mõnele joogile. 

  • Kookosõli

Kookosõli on samuti palju kiidetud, sest see mõjub hästi nahale, juustele ja küüntele, kuid seda tasuks kasutada ka toiduvalmistamisel, sest kookosõli on eelkõige supertoiduaine. On kindlaks tehtud, et kookosõli aitab vähendada söögiisu, suurendab keha võimet rasvu põletada, aitab ennetada südamehaiguseid ning parandab aju tööd. 

  • Oomega-3 rasvhapped

Kuigi kookosõli on suhteliselt rasvane, ei leia sellest oomega-3 rasvu. Oomega-3 rasvhappeid peetakse kõige tervislikumateks rasvadeks. Meie keha vajab neid rasvu, et normaalselt toimida. Lisa oma menüüsse rohkem kala (lõhet, forelli või tuunikala), sest neis on eriti palju oomega-3 rasvu. Samuti tasuks süüa kreeka pähkleid, oliive ja linaseemneõli. 

  • Täisteratooted

Süsivesikuid tehakse pidevalt maha, kuid tegelikult pole need sugugi niivõrd kahjulikud. Vältida tuleks küllastunud ja töödeldud süsivesikuid (valge riis, sai), kuid täisteratooted (pruun riis, kinoa) on imelised toitainete allikad. Täisteratooted mõjuvad hästi seedimisele ja neis on palju valke, kiudaineid ja B-vitamiini. Täisteratooted hoiavad ka kõhtu kauem täis.

  • Tume šokolaad

Isegi kui sa pole magusasõber, võib tükikese tumeda šokolaadi (vähemalt 70-protsendilise kakaosisaldusega) söömine su kehale palju antioksüdante anda. Uuringud on näidanud, et mõõdukas koguses tumedat šokolaadi vähendab südamehaiguste riski (tänu antioksüdantidele, mis parandavad veresoonte paindlikkust ja töövõimet). Kakao aitab vähendada ka stressihormooni kortisooli taset, seega soodustab see lõõgastumist ja inimene kogeb vähem stressi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles