Neli müüti ainevahetuse kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ainevahetust süüdistatakse erinevates terviseprobleemides ja ka kehakaalu kõikumises. Kas need süüdistused on aga tõesed, kas ainevahetus saab tõesti kõigis tervisemuredes süüdi olla või mitte?

Briti naisteportaal Female First pani kirja suurimad müüdid ainevahetuse kohta, mis ei vasta tegelikult tõele.

Müüt: ülekaalulistel inimestel on aeglane ainevahetus

Tõde: kui sa oled ülekaaluline, siis tõenäoliselt toimib su ainevahetus suhteliselt kiiresti, sest mida rohkem sa kaalud ja mida suurem sa oled, seda rohkem peab keha vaeva nägema, et kõik süsteemid toimiksid. Toitumisekspert Alessandro Alviani sõnul võib ülekaalulise inimese ainevahetus olla kordades kiirem kui saleda inimese oma. Seega ei saa öelda, et ainevahetus on ülekaalus süüdi, pigem on süüdlaseks toiduga liialdamine ja vähene liikumine.

Müüt: mida vanemaks sa saad, seda aeglasemaks muutub ainevahetus

Tõde: ainevahetus muutub vanemaks saades aeglasemaks seetõttu, et hormoonide tase hakkab langema ja ka lihasmass väheneb. Kui jätkad trenni tegemist, magad piisavalt, sööd valke, juurvilju ja puuvilju, siis ei vähene hormoonide tase ega lihasmass niivõrd suurel määral. Ära kasuta oma vanust ettekäändena - pole just eriti ebatavaline, et mõni 50. aastane aastane on paremas vormis kui temast poole nooremad. 

Müüt: peamine eesmärk peaks olema ainevahetuse kiiremaks muutmine

Tõde: tegelikult ei vasta tõele, et kiire ainevahetus on alati hea. On küll tõsi, et mida kiirem on ainevahetus, seda rohkem saad sa süüa, su keha taastub kiiremini, sa ei vaja nii palju und, kuid kiirema ainevahetusega inimestel vananevad ka rakud kiiremini ja kiirema ainevahetuse puhul võib juhtuda, et inimestel tekivad kergemini teatud haigused. Siinkohal on oluline mõista, et sa ei pea omalt poolt tegema kõike selleks, et su ainevahetus oleks võimalikult aeglane. Lihtsalt ei tasu ainevahetusest kinnisideed teha ega kadestada neid, kelle seedimine kiiremini töötab.

Müüt: ainevahetus oleneb geenidest, sa ei saa seda ise kontrollida

Tõde: inimene saab ise oma ainevahetust kontrollida õige toitumise ja aktiivse eluviisi abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles