30 asja, mida tasuks nooruses kindlasti teha

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Elu on lühike. Vaid vähesed inimesed saavad oma surivoodil öelda, et neile piisas sellest ajast, mis nad said maailmas veeta. Suurimad kahetsused, mis inimestel elu lõpus on, on tavaliselt seotud kogemuste, suhete ja õnnega.

Vanus on tegelikult mõtteviis ja iga inimene on täpselt nii noor, kui noorena ta end tunneb. Kuid teatud asju tuleks elus võimalikult varakult teha, sest need kindlustavad sulle parema ja suuremat rahuldust pakkuva tuleviku, kirjutab Lifehack.

1. Sea iseennast prioriteediks. Kui sina enda eest ei hoolitse, siis kes peaks seda tegema? Sa pead enda jaoks olema prioriteet nr 1. Kõik asjad su elus tulenevad sinu enda õnnetundest. Ole keegi, kes sind õnnelikuks teeb.

2. Naudi pisiasju. Elu koosneb väikestest hetkedest ja asjadest, mis võivad esmapilgul tähtsusetud olla. Tegelikult pole need tähtsusetud, võta aeg maha ja õpi neid hindama.

3. Mine õue. Väljas olemine mõjub sulle hästi. Naudi päikest ja ilu, mis valitseb su koduuksest väljaspool.

4. Ole enesekindel. Iga inimene on ainulaadne ja omal moel eriline. Selle mõistmine on väga oluline. Ole enda üle uhke ja ära karda seda maailmale näidata.

5. Riski. Elu koosneb riskidest ja autasudest. Suhtu riskimisse mõistlikult ja mõista, millised võivad olla erinevate riskide tagajärjed.

6. Keskendu olevikule. Mingil määral on normaalne, et me tunneme muret tuleviku pärast, kuid ära unusta hetkes elamist. Sa ei saa minevikku muuta, kuid sa saad kontrollida seda, mida sa hetkel teed.

7. Ära hooli sellest, mida teised arvavad. Hirm kriitika ees võib olla üks hullemaid asju, mis mõjub paljudele lausa halvavalt. Õpi juba noores eas, kuidas teiste arvamusest mitte hoolida. Teiste mõtted pole olulised, pea seda meeles.

8. Pea meeles, et inimesed on oma südames head. Kui suhtud kõigesse ja kõigisse küüniliselt, siis on su elu suhteliselt raske. Mõista, et maailmas leidub häid inimesi, kes teevad head ilma midagi vastu ootamata.

9. Ole positiivne inimene. Õpi juba noorena, kuidas olla positiivne inimene. Sinu edukus elus tuleneb su mõtetest ja su mõtted saavad olla kas positiivsed või negatiivsed. Vaid sina saad neid kontrollida.

10. Loobu negatiivsetest mõjudest. Väldi halbu olukordi, ebatervislikke suhteid ja inimesi, kes su elu halvemaks muudavad. 

11. Ümbritse end positiivsete inimestega. Öeldakse, et sõbrad mõjutavad seda, kes me oleme. Ümbritse end edukate ja heade inimestega, siis muutub ka sinu elu paremaks.

12. Muretse vähem. Mõõdukas muretsemine on normaalne, aga kui iga pisiasi su elus tekitab sinus stressi, siis muutub muretsemine tõsiseks probleemiks. Muretsemine võib tekitada stressi ja ärevust, mis hakkavad kogu su elu negatiivselt mõjutama.

13. Õpi minevikust, kuid ära takerdu sellesse. Mõista, et elu koosneb erinevatest sündmustest, kuid iga sündmuse juurest tasuks edasi liikuda. Sa suudad muuta tulevikku, kuid mitte minevikku.

14. Reisi. Nooruses tahame palju reisida, maailma näha ja uute inimestega kohtuda. Ära hakka liiga noorelt tõsiseid suhteid või peret looma, vaata enne maailmas ringi.

15. Õpi mõnd võõrkeelt. Praegusel ajal pole võõrkeelte rääkimine enam pelgalt hobi, vaid oskus, mis aitab elus edasi liikuda.

16. Seljata oma suurimad hirmud. Kui sa ei seisa oma hirmudega silmitsi, siis jälitavad need sind terve su elu.

17. Katseta. Elu koosneb kogemustest. Proovi uusi asju. Võta väljakutseid vastu ja ära karda läbi kukkuda. Õpi oma vigadest. 

18. Hinda oma vanemaid. Ära võta oma vanemaid enesestmõistetavatena, õpi neid hindama.

19. Ole kontaktis inimestega, kes on sinu jaoks olulised. Ära kaota kontakti oma lapsepõlvesõbrade või koolikaaslastega.

20. Pea meeles, et sa ei tea kõike. Täiskasvanuna peaksime teadvustama seda, kui vähe me tegelikult elu kohta teame. Muuda õppimine igapäevaseks harjumuseks. Kui alustad sellega varakult, siis sind üllatab veel see, kui palju on võimalik elu jooksul õppida.

21. Kuula oma vanemaid. Vanematel on sinust rohkem elukogemusi ja nad teavad, millest nad räägivad.

22. Astu kiusajatele vastu. Ära lase hirmul või kellelgi teisel end kontrollida. Kõige parem viis kiusajatest vabanemiseks on neile vastu astuda.

23. Anna. Mõista, kuivõrd võimas tegu on andmine ilma midagi vastu tahtmata. 

24. Ära pinguta tööga üle. Noores eas võib tunduda hea mõte võimalikult palju tööd teha, et hiljem saaksid muretult elu nautida, kuid pea meeles, et noorus on imeline aeg. Ära raiska seda ainult töötamisele, vaid ürita elust viimast võtta.

25. Võta head harjumused omaks. Elu kulgeb vastavalt otsustele, mida sa langetad. Õigete otsuste tegemine on aga seotud heade harjumustega. 

26. Selgita välja, milles sa hea oled ja hakka seda oskust arendama. Kui veedad mitmeid aastaid teadmatuses elades, siis on su elu selline nagu väga paljudel teistel. Ürita noores eas aru saada, millised on su tugevused ja hakka neid arendama.

27. Veeda võimalikult palju aega lastega. Kaotatud aega ei saa enam kunagi tagasi. Lapsevanemaks olemine on kõige olulisem roll, mille elu sulle usaldab. Ürita sellega hästi hakkama saada.

28. Õpi olema tänulik. Seda on lihtsam öelda kui teha, aga kui oskad tänulik olla, siis pakub elu sulle suuremat rahuldust.

29. Alusta oma äriga. Ära kuluta kogu elu selle peale, et oled kellegi alluv. Proovi oma ettevõte luua, isegi kui see sul ei õnnestu, oled sa vähemalt üritanud oma elu olulisel määral muuta. Ka see on oluline kogemus.

30. Ole julge. Tee midagi metsikut ja seiskluslikku. Mida vanemaks sa saad, seda rahulikumat elutempot sa igatsed, seega tee nooruses võimalikult palju huvitavaid asju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles