Lugeja küsib: kas valutorked selili olles on raseduse alguses normaalsed?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Magasin selili asendis ja ärkasin öösel selle peale, et emaka piirkonnas oli torkav valu - nagu miski veniks ja torgiks sees - kusjuures rasedust on ainult 17 nädalat ja mingisugust märgatavat kõhtu mul veel ees ei ole. Asendit vahetades (külili keerates) kadus valu peaaegu momentaalselt. Sarnast valu tunnen teinekord ka põie täitudes. Kas sellised valutorked on normaalsed või on põhjust muretsemiseks?» küsib murelik lugeja Emmede Klubis.

Vastab erahaigla Fertilitas ämmaemand Maarja-Liis Kotkas

Emakas on suur lihas, seda ja emakakaela fikseerivad erinevad sidemed: emaka hoideside, emaka laiside, kusepõie-emaka sidemed jne. Kui raseduse ajal emakas suureneb, toob see kaasa ka sidemete venimise ning teatud asendis võib see venimine olla valulik. Sellist venimist võib põhjustada ka naaberorganite, kusepõie ja pärasoole, täituvus - sellest ka sarnane valutunne pissihäda korral.

Need venimisest tingitud torked võivad lapse kasvades veelgi tuntavamaks muutuda, kuid teatud asendis tekkivate ning kiirelt mööduvate valutorgete puhul muretsemiseks põhjust ei ole. Kui tugev valutunne on aga perioodiline ja sellega kaasnevad emaka kokkutõmbed ning määrimine (erkpunane veritsus, mis koguseliselt meenutab päevi - vähene pruunikas määrimine on normaalne), tuleb murega kiiremas korras sünnitusmaja erakorralisse vastuvõttu pöörduda, sest sellised sümptomid võivad viidata raseduse katkemisele või enneaegsele sünnitusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles