Kummaline nipp, mis aitab kiiremini uinuda ja paremini magada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kurb küll, et suvi läbi saab, aga jahedamal ilmal on omad hüved. Näiteks toob see kosutust neile, eks sumedatel suveöödel vaevlevad unepuuduse käes ja nüüd saavad paremini magada.

Yahoo Shine kirjutab harjumusest hoida magades jalg tekiääre alt väljas. Uneteadlane Natalie Dautovitch kinnitab, et see lihtne nipp aitab nii paremini uinuda kui magada.

Uni on temperatuuriga tihedalt seotud. Vahetult enne uinumist kehatemperatuur alaneb, kusjuures kõige sügavamas unefaasis on keha kõige jahedam. Mõned teadlased on koguni väitnud, et jahe ilm võib põhjustada unisust, ja kuigi une-eelne kehatemperatuuri langus juhtub iseeneslikult, saab sellele kaasa aidata.  Näiteks võib enne magamaminekut minna sooja vanni. Kui veest välja tulla, jahtub keha kiiresti ja teeb uniseks. Samuti võib mõjuda sooja joogi joomine.

Paljudele meeldibki jalga teki alt väljas hoida ja nad ei tee seda teadlikult. Dautovitch usub, et see ongi keha loomulik reaktsioon, kui uinumiseks on liiga palav. Aga miks just jalg? Teaduri selgitusel on jalalaba karvadeta ja sellise ehitusega, et selle kaudu oleks hea kehasoojust hajutada. Nii ongi jalga teki alt välja lükates lihtne end kiiresti maha jahutada, et edasi magada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles