Levinud müüdid rinnaga toitmise kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud naised ei suuda otsustada, kas tasub oma last rinnaga toita või kasutada rinnapiimaasendajaid. Endiselt on levinud müüdid, mis võivad ekslikult naiste otsust mõjutada.

Health.com toob välja levinud eksiarvamused rinnaga toitmise kohta, mis ei vasta tõele:

  • Värsketel emadel ei ole piisavalt piima

Vastab tõele, et naised ei tooda kolm kuni viis päeva peale sünnitamist piima, vaid hoopis paksu kontsentreeritud vedelikku nimega ternespiim ehk kolostrum. Esimestel päevadel on see kõik, mida vastsündinu vajab. Emad tihti muretsevad, et neil ei ole lapsele alguses piisavalt piima pakkuda, aga on normaalne, et laps ei söö esialgu rohkem kui kaks teelusikatäit korraga.

  • Rinnapiim on parem lapse kaalule ja intelligentsusele

Kui sa ei saa või ei taha oma last rinnaga toita, siis võid end rahustada mõttega, et rinnapiim ei mõjuta oluliselt lapse kaalu või intelligentsust. Ohio ülikool võrdles ühes ja samas perekonnas lapsi, keda ühte toideti rinnaga ja teist mitte. Rinnaga toidetud lapsel ei olnud eeliseid selle lapse üle, kes toitus imikuna rinnapiimaasendajast. Kuigi koostisainete poolest on rinnapiim kasulikum: see sisaldab antikehi, mis kaitsevad beebit nakkuste eest.

  • Alkohol aitab rinnapiima puuduse korral

Mõned uuringud on näidanud, et õlle joomine soodustab nende hormoonide tööd, mis toodavad rinnapiima, kuid tegelikult on selle põhjuseks õlles leiduv oder ja humal. Kuid alkohol ei ole aine, mis soodustaks rinnapiima tootmist. Rinnapiima puuduse korral aitavad lõõgastumine ja füüsiline kontakt lapsega. Kui ema paneb lapse oma rinnale, siis hakkavad hormoonid automaatselt töötama.

  • Peale rinnaoperatsiooni ei saa rinnaga toita

Paljud rinnaimplantaatidega naised toidavad oma lapsi edukalt rinnaga. Rindade suurendamise operatsioon hõlmab enamasti sisselõikeid rinna alaosasse, mis ei sega rinnapiima tootmist ja edastamist. Kuid naistel, kes on teinud rindade vähendamise operatsiooni, võib esineda imetamisel teatud raskusi.

  • See muudab rindade välimust

Paljud naised loobuvad rinnaga toitmisest, sest nad kardavad, et see muudab nende rindade välimust. Kuid tegelikkuses mõjutab rindade välimust rasedus, mitte otseselt imetamine. Mida rohkem rasedusi sul on, seda rohkem rindade kuju muutub, olenemata sellest, kas toidetakse rinnaga või mitte.

  • Imetamine on valus

Paljud emad eeldavad, et rinnaga toitmine on valus, ning see on tõsi, et esimesed paar nädalat võivad nibud olla väga tundlikud. Kuid kui laps panna rinna juurde õigesti, siis ei tohiks see protsess otseselt valus olla. Selle pärast on oluline konsulteerida oma ämmaemandaga, kes annab juhiseid, kuidas muuta rinnaga toitmise periood võimalikult meeldivaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles