Viis põhjust, miks mitte minna välja sööma

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui plaanid õhtul koduse toidu asemel restoranitoitu nautida, aga oled veel kahe vahel, siis mõtle veidi järele, kui mõistlik see ikkagi on. 

Kui vajad veenmist, miks pärast tööpäeva lõppu otse koju kööki minna, siis loe edasi. Jäta kiirtoidukohad täna vahele ja su keha on sulle selle eest tänulik, kirjutab Huff Post.

Väljas sööksid rohkem kui kodus. On selgeks tehtud, et kui koduse toidu asemel süüa kiirtoidukohas või isegi täisteenindusega restoranis, süüakse enamasti ikkagi 200 kilokalori jagu rohkem kui kodus süües. Lisaks tarbitakse seetõttu rohkem küllastunud rasvu, suhkrut ja soola.

Tõenäoliselt ei valiks sa nagunii menüüst «tervislikku toitu». 2013. aastal tehti uuring, mis näitas, et vaid neljandik restoranikülastajatest mõtleb toidu tervislikkusele. Enamasti süüakse siis ikkagi seda, mis tundub hetkel ahvatlevaim.

Koduse toidu söömine pikendab eluiga. 2012. aastal tehtud uuring näitas, et need, kes söövad kodust toitu vähemalt viis korda nädalas, elavad 47-protsendilise tõenäosusega ka kümme aastat hiljem. See Tai ja Austraalia ühisuuring põhines 1888-l üle 65-aastase inimese andmetel.

Ise teed tervislikumaid toitusid. Lihtne fakt, et su kodus pole fritüüri on juba iseenesest õnnistus, mis aitab tervislikumalt toituda. Lisaks on erinevad uuringud näidanud, et need, kes söövad koduseid toitusid, on enamasti paremas vormis kui need, kes söövad toitu, mis valmistatakse kuskil mujal.

Õpetad oma lapsi tervislikke toitusid hindama. Kodus söögivalmistamisel on veel üks väga oluline hea omadus – see õpetab lapsi koduseid sööke ja ühist söömaaega hindama. Seeläbi areneb neil paremini ka teadlik suhtumine tervislikku toitu. 2012. aastal avaldas ajakiri Public Health Nutrition uuringu, millest tuli välja, et need lapsed, kes aitavad kodus süüa teha, söövad suurema tõenäosusega hea meelega puuvilju ja aedvilju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles