Toitumisekspertide soovitused tervislikuks toitumiseks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tervislik toitumine võib olla segadusseajav - kord öeldakse, et rasv on kahjulik, siis jälle väidetakse, et rasvad on kasulikud. Söögikordade vahel ei tasuks midagi põske pista, samas tuleks vahepeal väikseid vahepalu süüa, et kõht liiga tühjaks ei läheks. 

Toitumise kohta liigub palju vastuolulist informatsiooni, kuid õnneks on teatud üldised põhimõtted, mis vastavad tõele ja mida võiks kõik järgida. Daily Makeover uuris toitumisekspertidelt, milliseid põhimõtteid nemad silmas peavad ja mida nad ka teistele soovitaksid.

Alusta päeva hommikusöögiga. Toitumisekspert Katie Cavuto ütles, et hommikusöögi kasulikkuses ei kahtle ilmselt keegi, sest hommikusöök paneb ainevahetuse käima ja annab päevaks energiat.

Piira kiirtoidu tarbimist. Toitumisekspert Shelly Marie Redmond sõnas, et kuigi paljud kiirtoiduketid pakuvad ka tervislikke toite, on need portsjonid sageli liiga suured.

Söö päris toitu. Võta näiteks hommikusöögihelveste karp kätte ja loe koostisosade nimekirja. Tõenäoliselt ei saa sa pooltest koostisosadest arugi. Kahjuks juhtub seda liiga tihti - inimesed valivad toidupoes kaupa, mille koostist nad ei mõista. Pigem valmista ise süüa. Ka müslit on võimalik ise teha ja sel viisil tead sa täpselt, mis seal see on. 

Kuula oma keha. Treener ja toitumisekspert Kristin Kirkpatrick soovitab süüa siis, kui keha vajab «kütust» ja lõpetada, kui tunned, et su kõht on täis saanud.

Söö rohkem juurvilju. Juurviljad on äärmiselt kasulikud ja head, seetõttu on kahju, et inimesed neid niivõrd vähe tarbivad. «Taldrikul tasuks juurviljadele rohkem ruumi teha ja mida värvikirevam taldrik lõpuks on, seda parem,» lausus Katie Cavuto.

Joo vett. «Inimesed vajavad elamiseks vett. See on fakt. Kõige parem moodus oma kehale vedeliku pakkumiseks on see, kui rüüpad terve päeva vältel pidevalt vett,» sõnas toitumis- ja terviseekspert Joy Bauer.

Ära jäta söögikordi vahele. Söögikordi ei tasu vahele jätta, sest see aeglustab ainevahetust ja tekitab suurt nälga, mistõttu võib juhtuda, et hiljem sööd rohkem kui peaksid või langetad toitu valides halbu otsuseid.

Kui tarvis, võta vahepala. Kui su söögikordade vahele jääb enam kui 5 tundi, peaksid võtma kerge vahepala. See annab energiat ja ennetab ülesöömist.

Väldi limonaade. Üks sõna: suhkur.

Alati ei pea ülitervislikult toituma. Aeg-ajalt võib lubada endale midagi head, mida sa igapäevaselt ei söö. «Ma ütlen alati oma klientidele, et alati ei pea ideaalselt toituma, see on kehale parem kui liiga range dieedi jälgimine,» ütles toitumisekspert Keri Glassman. «Naudi. Kuula oma keha ja tee iga söögikorra ajal parimaid võimalikke valikuid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles