Uskumatud asjad, mida lapsed ema kõhus teevad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Raseduse ajal mõtlevad emad tihti, mida küll nende kõhubeebid tunnevad või teevad. Tuleb välja, et nad oskavad teha mitmeid erinevaid asju.

The Stir portaal kirjutab, mida lapsed ema kõhus juba teha oskavad ja tunnevad:

1) Nad tunnevad toidu maitset

Raseduse ajal võivad emal tekkida ootamatud isud erinevate toitude järele. Toitained, mida ema toidust saab, imenduvad lootevedelikku, kus kõhubeebi neid toite «maitsta» saab. Uuringu järgi mõjutab rasedusaegne toiduvalik  lapse eelistusi ka tulevikus: näiteks kui ema sööb palju puu-ja juurvilju, siis on suurem tõenäosus, et need maitsevad hiljem ka sündinud lapsele.

2) Nad tajuvad stressi

Durhami ja Lancasteri ülikoolides läbiviidud uuringus selgus, et mida rahutum ema oli, seda tihedamini katsusid looted oma nägu vasaku käega. See näitab, et ema tunded mõjutavad nende liigutusi. Seega peaksid emad olema raseduse ajal võimalikult rahulikud.

3) Nad teevad näoilmeid

Teadlased avastasid, et sündimata beebid oskavad 24. rasedusnädalaks teha «kahe-dimensioonilisi» näoilmeid nagu näiteks naeratada. 36. nädalaks oskavad nad nina krimpsutada, kulme liigutada ja suuga veel rohkem liigutusi teha.

4) Nad nutavad

Seda teevad nad väga vaikselt, mis paneb ka emad nutma. Teadlased on ultraheliuuringutes avastanud, et beebidel esineb nutmisega kaasnevat käitumist, näiteks  ebaregulaarne hingeldamine ja alahuule tõmblemine.

5) Tuvastavad lastejutte

Florida  ülikoolis läbiviidud uuringus paluti rasedatel naistel oma sündimata lastele lastelugusid rääkida mitu nädalat järjest kaks korda päevas. Loote südamelöögid aeglustusid, kui ema tuttavat lastejuttu rääkis. See näitab, et sündimata lapsed kuulasid ja mõtlesid samal ajal.

6) Tunnevad laule ära

Helsinki ülikoolis läbiviidud uuringus selgus, et kui lastele mängida teatud lugu raseduse ajal, siis peale sündi on nende käitumisest aru saada, et nad tunnevad lood ära.

7) Nad hindavad puudutusi

Uuringus selgus, et kolmanda trimestri ajal kõhubeebid saavad aru, kui  kõhtu puudutatakse ja nendega suheldakse. Näiteks avavad nad selle peale suu. Igatahes meeldib neile, kui nendega kontakti luuakse ja kõhtu puudutatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles