Viis müüti palgalõhe kohta kummutatud!

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiljuti muutus palgalõhe Suurbritannias taas kuumaks teemaks. Nimelt tuli välja, et võib kuluda veel kuni 60 aastat enne, kui naised saavad meestega võrdset palka. Sarnaselt selle uudisega selgus seegi, et Inglismaal, eriti Londoni piirkonnas, on palgalõhe meeste ja naiste vahel kasvanud - mehed saavad 13 protsenti suuremat palka kui naised.

Järgnevalt on välja toodud viis suurimat müüti palgalõhe kohta, mis ei vasta sugugi tõele, kirjutab The Guardian.

1. Palgalõhet ei eksisteeri

Kahjuks tuleb alustada selle müüdiga, sest endiselt on paljud inimesed arvamusel, et sellist asja nagu palgalõhe pole olemas. Kui loo sissejuhatuses toodud näited polnud veel piisavalt veenvad, siis tasub teada, et Suurbritannia valitsus viis läbi suuremahulise uuringu, mille raames kaardistati palgalõhe muutusi aja jooksul. Kokkuvõtvalt võib öelda, et tabelid näitasid selgelt, et palgalõhe pole kuskile kadunud. 

2. Palgalõhe eksisteerib vaid seetõttu, et naised saavad lapsi

Kui see väide vastaks tõele, siis oleks see naiste soopõhine diskrimineerimine ja see ei ole aktsepteeritav. Ometi tuleb tunnistada, et lastesaamine mõjutab palgalõhet, sest laste kasvatamise perioodil on naised töölt eemal. Kuid lapsed pole siiski ainuke põhjus, miks meeste ja naiste palgad pole võrdsed. Suurbritannias on kindlaks tehtud, et meeste ja naiste vahel on palgalõhe peaaegu kahekordistunud võrreldes 2010. aasta näitajatega. USAs on täheldatud aga seda, et palgalõhe saab alguse juba pärast kõrgkooli lõpetamist, sest töömaailmas alustavatele naistele pakutakse juba alguses vähem palka.

3. Palgalõhe eksisteerib vaid seetõttu, et naised pole niivõrd enesekindlad kui mehed

Arvatakse, et palgalõhe tekib seetõttu, et naised pole nii enesekindlad kui nende meessoost kolleegid. Tegelikult leidub reaalses elus palju näiteid sellest, kuidas naised, kes on keskmisest rohkem enesekindlust välja näidanud, saavad selle eest karistada. 

4. Naised pole piisavalt ambitsioonikad, et jahtida juhtivaid kohti

Enne, kui selle müüdi kummutame, tuleks veidike mõelda, millised on üldse juhtivad kohad. Üle maailma on levinud arusaam, et traditsioonilised «naistetööd» on madala staatusega ja väikese palgaga (koristaja, lapsehoidja, medõde jne) ja sageli eeldavad need tööd hoolitsuse näitamist, kuid seda ju naised oskavad, sest peavad oma perele hoolitsust tasuta pakkuma. Paljud naised soovivad murda valdkondadesse, mida traditsiooniliselt peetakse mehisteks (teadus, tehnoloogia, ehitus jne), kuid nad peavad oma koha eest kõvasti võitlema, ka siis, kui neil on antud töö jaoks vajalikud oskused. 

Naised on tegelikult sama ambitsioonikad kui mehed. Nende ambitsioonikus ei saa lihtsalt meeste omaga võrdset kiitust. USAs tehtud uuring näitas, et magistrikraadiga naised otsivad meestest rohkem töökohti, mis annaks neile vajalikke oskusi juurde ning võimaldaks karjäärialaselt areneda ja naised küsivad tihemini ka tööandjalt tagasisidet oma töö kohta.

5. Palgalõhet saab õigustada mitmete praktiliste selgitustega ja sel pole midagi pistmist seksismiga

See ei vasta tõele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles