Maitsev ilu sinu köögikapis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klassika: kurgi niisutavat ja rahustavat toimet tundsid juba meie esiemad.
Klassika: kurgi niisutavat ja rahustavat toimet tundsid juba meie esiemad. Foto: SCANPIX

Ilumaailmas, nagu mujalgi, läheb üha rohkem hinda lihtsus ja loomulikkus. Tootjad loobuvad üksteise võidu parabeenide jm kunstainete lisamisest kreemidele-šampoonidele ning leiutavad uusi viise, kuidas loodust ilu heaks rakendada.

Lisaks masstoodetele, mille loodusliku kooskõla suhtes  kahtluseuss siiski hinge poeb, teevad võidukäiku ka eksklusiivsemad kaubamärgid, mis lubavad, et tooted on lisaainetest nii priid, et sobivad lausa lusikaga söömiseks – mis on kasulik seespidiselt, on seda harilikult ka välispidiselt tarvitades. Mida teha aga siis, kui ühtegi kosmeetikasalongi parajasti käeulatuses ei ole ja kreemipurgid aktiivse suvitamise käigus tühjalt vastu kõmisema kipuvad?

Koduseid ilunippe hindasid (peamiselt küll valikuvõimaluste vähesuse tõttu, mitte eetilistel kaalutlustel) juba meie emad-vanaemad, kelle raamaturiiulites oli kindel koht Inna Tarmaku raamatul «Peeglike, peeglike seina peal» ja Sofia Wedrowska ilunippide kogul «100 minutit ilu heaks». Siin-seal ajakirjanduses võtavad aga kummaliselt lihtsate ilunippide poolt sõna ka maailmakuulsad superstaarid, ning meiegi hulgas leidub inimesi, kes oma põhimõtetest (loomaarmastus, mahe või säästlik eluviis vms) lähtudes eelistavad tavapäraseid kosmeetikatooteid võimalikult vähe tarbida. Olgu tegu hädaolukorra või katsetamiskihuga, proovimist väärt iluabilisi leidub koduses külmkapis ja köögiriiulis ohtralt.

Kohv

Väidetavalt aitab kofeiin võidelda tselluliidiga. Ilmselt ei ole kiiret tulemust küll kohe märgata, kuid kahtlemata on tegu hea kehakoorija ja vereringe elavdajaga, mis jätab naturaalsete õlide toimel naha siidiselt pehmeks ka hilisema kreemitamiseta.

Segage peotäis niisket kohvipuru supilusikatäie meega ning hõõruge kergelt veega niisutatud nahka ringjate liigutustega. Laske nahal kuivada ning kui puru kipub juba pudenema, loputage ja seejärel kuivatage.

Kohv sobib ka näonaha koorimiseks, kuid siinkohal kasutage pigem peenema jahvatusega puru. Tundlikuma naha korral sobib kohvipuru asemel paremini kaerajahu.

Mesi

Mett on juba ammusest ajast kasutatud loodusliku ravivahendina põletike vähendamiseks ning head abi saab temast praegugi, näiteks päikesepõletuse korral vedelat mett õhukese kihina valulikule kohale määrides. Toitainete ja koorivate omaduste tõttu sobib meemask pea iga tüüpi nahale ning kui allergiat pole, võib seda katsetada ka akne puhul.

Hea tulemuse värske jumega naha saamiseks annab järjekindel meemask 1–3 korda nädalas. Selleks kandke lihtsalt mesi 20 minutiks eelnevalt puhastatud näole, seejärel peske maha leige veega ja loputage lõpetuseks külma veega.

Hea kehakoorija saab, kui lisada 1 dl meele klaasitäis keskmiselt karedat meresoola, 0,5 dl külm­pressitud oliiviõli ning soovi korral mõned tilgad greibiõli. Segu sobib ideaalselt keha koorimiseks pärast saunaskäiku – lihtsalt hõõruge ennast sisse, loputage veega ja kuivatage. Selline segu säilib hästi ja ülejäägid võib rahuliku südamega purki järgmist saunakorda ootama jätta.

Jogurt ja hapukoor

Naturaalses maitsestamata jogurtis leiduvad piimhapped pehmendavad nahka. Jogurt sobib hästi maskiks, segatuna tilga mee ja kaerajahuga. Samuti on jogurtist abi meigi eemaldamisel ning naha puhastamisel – seda võib kasutada näopiima asemel. Mida suurema rasvasisaldusega jogurt, seda paremini saab see hakkama ka tõrksama ripsmetušiga. Päris veekindel tušš tuleb maha aga näiteks hapukoorega. Kindlasti loputage nägu pärast protseduuri jaheda veega.

Kookosõli, oliiviõli, kõrvitsaseemneõli ja seesamiõli

Paljud külmpressiõlid on head abimehed kuiva naha ja katkevate juuste korral. Kodusteks kehahoolitsusteks on mugav kasutada praegu kogu maailma ilu- ja toiduainetööstuses laineid löövat kookosõli, mis jätab järele mõnusa kookoselõhna. Nahka pehmendab aga hästi ka külmpressi oliiviõli. Igapäevase kehaõlina kasutamisel määrige õli märjale kehale kohe pärast duši all käimist. Laske nahal mõned minutid kuivada ja kuivatage siis korralikult käterätiga. Selline kasutusviis niisutab ja toidab nahka, jättes selle pehmeks, kuid mitte õlist nõretavaks.

Kookosõli võite kasutada ka raseerimisel – kandke duši all väike kogus õli säärtele, raseerige ja loputage.

Õli saab kasutada ka karedaks muutunud kandade pehmendamiseks. Selleks määrige enne magamaminekut puhtad, soovitavalt 10-15 minutit soojas vees ligunenud jalalabad korralikult oliivi- või kookosõliga sisse ja pange ööseks jalga puuvillased sokid. Hommikul hõõruge kannad pimsskiviga üle.

Juuksemaskina võib eelnimetatud õlidele lisaks kasutada ka kõrvitsaseemneõli. Tegu on ilumaailma uue lemmikuga, mis sisaldab lisaks E- ja K-vitamiinile (mida sisaldab ka kookosõli) A- ja B-grupi vitamiine ning tsinki, mis mõjub hästi nii juustekasvule kui ka peanahale.

Kandke toasoe õli juustele ja peanahale, kammige läbi ja keerake mitte just kõige uuemasse rätikusse. Laske kuni tund aega mõjuda, seejärel kandke juustele ilma eelneva loputamiseta šampoon, edasi peske pead nagu harilikult.

Uusimaks trendiks on aga õli kasutamine suu loputamiseks. See ayurveda meetodite hulgas juba aastasadu tuntud protseduur puhastab väidetavalt suuõõnt ebasoovitavatest bakteritest, mõjub hästi igemetele ning muudab pikemal kasutamisel ka hambad valgemaks. Sobivad õlid loputamiseks on kookos- ja seesamiõli. Loputamiseks võtke 1 spl õli ja loputage sellega suud 20 minuti jooksul. Seejärel sülitage õli välja, loputage suu veega ja harjake hambad.

Õunaäädikas

Kui soovite endale sama klaari näonahka nagu Scarlett Johanssonil, siis kasutage näovee asemel hoopis õunaäädikast valmistatud toonikut, mis aitab võidelda vistrikega ning värskendab jumet. Oluline on siinkohal kasutada aga võimalikult kvaliteetset õunaäädikat, mida ei ole kuumutatud ega muul viisil järeltöödeldud.

Võtke 1 dl keedetud ja jahutatud vee kohta 1 spl õunaäädikat, niisutage sellega vatitups ning kasutage nagu tavalist näovett pärast näonaha puhastamist hommikul ja õhtul.

Sidrun

Naturaalse juuksepleegitaja saab, kui segada poole sidruni mahla hulka supilusikatäis mett ja kaks supilusikatäit oliiviõli. Hõõruge segu rätikukuivadesse juustesse ja laske pool tundi mõjuda. Kiiremaks toimeks võib veeta selle aja ka päikese käes. Olge sellega aga ettevaatlik, eriti kuivade ja katkevate juuste korral – kuigi kombineeritud toitva mee ja õliga, kuivatab sidrunhape ometi juukseid, nagu seda teevad ka keemilised vahendid.

Kurk

Kurk on teada-tuntud nahaniisutaja ja -rahustaja. Asetage kurgiviilud kas väsinud silmadele või üle kogu näo-kaelapiirkonna ning juba 10 minutit pikutamist teeb imet.

Kartul

Toores kartul aitab vähendada turset silmade ümbruses. Selleks võib mähkida marlisse riivitud kartulit ja asetada «kompress» mõneks minutiks tursunud piirkonnale või lihtsalt katta silmad natukeseks jahedate kartuliviiludega.

Avokaado

Et avokaado on rikas heade taimsete rasvade poolest, tasub temaga toita end nii seest- kui ka väljastpoolt. Ärge visake kasutatud avokaadokoori ära, vaid hõõruge näonahk koore sisemusega korralikult sisse, laske u 15 minutit mõjuda ning loputage maha. Eriti hästi mõjub see kuiva ja ketendava naha korral. Kuivad käed tasub aga mõneks minutiks  avokaadomassiga sisse hõõruda ja siis puhtaks loputada.

Kauni säraga juuste tarvis tampige kahvliga ühtlaseks massiks üks avokaado, lisage munakollane ja 1 spl oliiviõli. Kandke see mask rätikukuivadesse juustesse ja laske pool tundi mõjuda. Peske šampooni kasutades maha.

Taimeteed

Saialille-, kummeli- või melissiteed võib jahtunult kasutada ka näonaha värskendamiseks – nagu tavalist näovett. Hästi mõjuvad ka samast teest valmistatud jääkuubikud, millega on hea näonahka pärast hommikusi protseduure üle hõõruda – toniseerib ja ahendab poore pealekauba.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles