Nippe, kuidas säilitada arooniaid

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aroonia
Aroonia Foto: Peeter Langovits

Kuigi peamiselt kasvatatakse Eestis arooniat heki- ja ilupõõsana, on selle taime tumedad ja mahlased viljad ära teeninud supertoidu tiitli. Kalorivaestes arooniates on ohtralt bioaktiivseid toitaineid, vitamiine ja antioksüdante. Kõige parem oleks neid süüa toorelt või juua arooniatest pigistatud toormahla, kuid kasulik on neid mugida ka talvisel ajal.

Ajakiri Naised kirjutab, et säilitamiseks võib arooniaid korjata puu otsast koos oksaraagudega. Marju pole vaja puu küljest eemaldada.

  • Külmikus säilivad arooniad värskelt umbes nädal kuni kaks.
  • Sügavkülmutamisel säilivad vitamiinid väga hästi kuni aasta aega. Enne külmutamist pese marjad külma vee all puhtaks ning nõruta või patsuta salvrätikuga kuivaks.
  • Pimedas ja jahedas paigas, kus temperatuur on püsivalt +5 ºC, säilivad arooniad õhukese kihina laotatult värsked kuni paar kuud.
  • Kuivatamiseks laota puhastamata marjad soojas kuivas ruumis paberile. Kata rätikuga ja oota, kuni marjad on tahenenud. Kui tahad vähema ajaga hakkama saada, saad marju kuivatada ka madala kuumuse juures praeahjus. Kuivad marjad pista õhukindlasse anumasse või kotti.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles