Paljud eestlannad lõpetavad imetamise toetuse puudumise tõttu

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imetamine.
Imetamine. Foto: Reuters/ScanPix

Sel nädalal tähistatakse 22. korda ülemaailmset rinnaga toitmise nädalat. Nädala tänavune teema on «Rinnaga toitmine – trump terveks eluks!»

Rinnaga toitmine on tähtis toidu kui sellise pärast, kuna emapiim on lapse seedimisele kõige parem, aga see on vajalik ka füüsilise ja emotsionaalse läheduse pärast. Rinnapiima ei saa asendada. Erinevad uuringud on näidanud, et rinnaga toidetud lapsed arenevad paremini, on tervemad ja rahulikumad.

Sellest ka tänavuse teemanädala lipukiri. Häda on aga selles, et rinnapiimaga toitmine ei too kellelegi otseselt raha sisse, mistõttu jääb selle «propaganda» tihti alla piimasegude reklaamile. World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) kutsub kõiki kodanikke, ettevõtjaid, meditsiinitöötajaid ja organisatsioone üles rinnaga toitmist reklaamima, kaitsma ja toetama. 

Maailma Terviseorganisatsioon soovitab lapsi toita esimesel kuuel elukuul ainult rinnapiimaga ning jätkata tahke toidu kõrval rinnaga toitmist teise eluaasta lõpuni ja kauemgi. Aastatuhandekohtumisel 2000. aastal seadis ÜRO kaheksa eesmärki, mis vähendavad vaesust ja edendavad tervist – rinnaga toitmine on seotud kõigi kaheksa eesmärgiga.

Tervise Arengu Instituudi andmetel saab kuue kuu vanuses rinnapiima vaid 55 protsenti Eesti lastest, ehkki 98 protsendi laste esimene toit on emapiim. Emad nimetavad imetamise lõpetamise põhjusena teadmiste, toetuse ja nõu puudumist. SIET seisabki selle eest, et Eestimaa lapsed saaksid võimalikult kaua neile parimat toitu – rinnapiima. Ühing korraldab peredele tugirühmi ja käib vajadusel ka kodudes emade-laste koostööd aitamas. Vaata lähemalt: siet.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles