Laisk, aga sale: 25 nippi, kuidas head vormi hoida

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Samal ajal kui suur osa meist rühib trenni teha ja loeb oma suutäisi, on ka neid, kes ei pea väga palju vaeva nägema, et heas vormis olla. Marie Claire uuris toitumisspetsialistidelt, millised elustiilivalikud aitavad saledat joont säilitada ka laiskvorstidel.

  1. Ära näljuta end. Naudi oma lemmiktoite, aga mõõdukalt. Kaalutõusus ei saa süüdistada ühtki konkreetset toitu, oluline on süüa parajalt.
  2. Söö nälja kustutamiseks. Kindlasti oled varemgi kuulnud etiketiõpetust, et tõeline daam paneb iga suutäie järel korraks kahvli käest. See tehnika aitab hästi märgata, millal kõht täis saab, et eine järel poleks kõht liialt punnis ja paha olla.
  3. Pool taldrikutäiest peaks olema köögiviljad. Köögiviljades on palju kiudaineid ja vett, mis täidab hästi kõhtu.
  4. Väljas söömas käies võta alati väike ports. Seda nii kohvi, salati, supi kui jäätise puhul – kui vähegi võimalik, võta kõige väiksem portsjon.
  5. Tunne iseennast. Kui tead, et sul on snäkke (kartulikrõpse, pähkleid, viinamarju, komme jne) süües end raske tagasi hoida, siis hoia neist eemale ja võta pigem midagi, mis on ühes tükis. Näiteks eelista peosuurust puuvilja või kui tahad pähkleid süüa, osta korraga vaid väike pakk.
  6. Väljas einestades alusta salatist või supist. Mõlemad on üsna kalorivaesed toidud ja neid süües jääb pearoaks kõhtu vähem ruumi.
  7. Sai jäta puutumata. Restoranis toitu nautides ära söö kõrvale «tühje kaloreid». Pea kinni lihtsast reeglist, et võid toidu kõrvale valida ühe kolmest: saiatüki, magustoidu või alkohoolse joogi.
  8. Väljas süües jäta neljandik toidust puutumata. See oleneb kohast, kus söömas käid, kuid suuremalt jaolt on toidukohtades portsud väga suured. Söö seda, mis sulle meeldib, aga ära söö üle lihtsalt seepärast, et sa ei taha midagi alles jätta.
  9. Joo vett. Sageli võib näljatunne januga segi minna. Joo päevas kaheksa klaasitäit vett, et seda vältida.
  10. Ole õhtuti tähelepanelik. Ära piira end päeva ajal, et siis hilisõhtul alla anda. Kui sööd päeva ajal korralikult, ei teki ka õhtul ületamatuid isusid.
  11. Ära söö teleri ees. Kui kõht on tühi, söö kiudainerikkaid vahepalasid, plaksumaisi ja puuvilju.
  12. Enne peole minekut söö midagi kerget. Pista põske kas või peotäis pähkleid või pool pirni, et sa ei hakkaks peol aplalt valesid valikuid tegema.
  13. Kanna suupisteid endaga kaasas. Nõnda oled alati valmis, kui kõht peaks minema talumatult tühjaks, aga oled kodust eemal.
  14. Ära joo kaloririkkaid jooke. Parim jook on vesi!
  15. Ole poole kohaga taimetoitlane. Anna kehale loomsetest valkudest veidi puhkust ja keskendu mõneks ajaks pigem aedviljadele.
  16. Eelista alati täistera ja hoidu «valgetest» asjadest. Keha siiski vajab süsivesikuid, kuid täisteratoidud hoiavad kõhu pikemalt täis. Nõnda ei tõuse veresuhkru tase liialt kõrgeks ning saad ka rohkem kasulikke mineraale ja vitamiine.
  17. Söö hommikusööki. Hommikusöök paneb ainevahetuse tööle ja sul on õhtul lihtsam ülesöömist vältida.
  18. Ole aktiivne vähemalt kolm tundi nädalas. Kui sa trenni ei taha teha, siis kasuta iga võimalust, et rohkem jala käia.
  19. Ära lase trennil end ära petta. Kui oled palju füüsiliselt pingutanud, ei tähenda see siiski, et võiksid piiramatult maiustusi pugida. Kaalu langetamise ja säilitamise koha pealt on toitumine olulisemgi kui treening.
  20. Väldi näksidest koosnevaid eineid. Jogurt, hummus ja muu säärane on küll tervislik, kuid pigem võiksid vältida suupistetest koosnevat einet. Lõpuks sööd sisse rohkem kaloreid kui korralikku sooja toitu süües.
  21. Pärast õhtusööki ära rohkem söö. Magamiseks pole lisaenergiat vaja.
  22. Ära ampsa teiste toitu. Kui oled harjunud kaaslaste toitu maitsma, siis harjuta end ümber ja loobu sellest kombest.
  23. Ära söö kotist. Kui sööd plaksumaisi, pähkleid või muud sarnast, siis vala need alati kaussi, et näeksid paremini, kui palju tegelikult ära sööd.
  24. Ära võta teist portsu. Tegelikult pole sul seda vaja. Kui pärast söömist on tunne, et midagi jäi puudu, tasub natuke oodata ja kehale aega anda, et täiskõhutunne endast märku annaks.
  25. Hoidu kunstlikest magusainetest. Suhkruasendajad tõstavad söögiisu, tekitavad puhitusi ja nõrkust. Kui vajad hommikukohvi sisse magusat, eelista toorsuhkrut, mett või siirupit.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles