Miks on saia söömine tervisele kahjulik?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

On juba levinud tõde, et leivatooted on palju kasulikumad kui saiatooted. Mis muudab saia nii ebatervislikuks?

Healthmeup.com toob välja põhjuseid, miks saia söömine on tervisele kahjulik:

1) Ei hoia kõhtu täis

Kiudained on olulised jahu koostisained, mis alandavad kolesteroolitaset, parandavad seedimist ja tekitavad täiskõhutunnet. Kuid erinevalt leivast valmistatakse saiatooted rafineeritud jahust, millest on töötlemise käigus kiudained kadunud. Selle pärast ei püsi sinu kõht peale saia söömist kaua täis.

2) Tõstab veresuhkru taset

Sai on valmistatud rafineeritud teraviljast. Selle söömine põhjustab suuri tõuse ja languseid veresuhkru ja insuliini tasemes. Saial on ka kõrge glükeemiline indeks, mis suurendab diabeedi, südamehaiguste ja rasvumise riski.

3) Vähene toitainete sisaldus

Töötlemisega kaovad jahust kiudained ja ka muud kasulikud toitained, nagu B6- ja E-vitamiin, magneesium, foolhape, tsink ja kroom. Toitainete vähesus muudab saia ebatervislikuks valikuks.

4) Raske seedida

Sai sisaldab ka palju gluteeni, mida on raske seedida. Sellest puuduvad ka kasulikud looduslikud ensüümid, mis vähendavad rasvumist. Lisaks võib see kahjustada sinu pankreast.

5) Rafineeritud jahu on kahjulik üldisele tervisele

Kuigi rafineeritud jahu säilib kauem, siis see sisaldab vähe kiudaineid ja muid olulisi toitaineid. Seega ei ole sai tervisele mitte mingil viisil kasulik. Liigset rafineeritud jahust valmistatud toodete söömist peetakse üheks peamiseks rasvumise ja diabeedi põhjuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles