Mida teha, kui tunned läbipõlemisohtu?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mitte ükski inimene ei taha end leida olukorrast, kus tunneb ennast tupikusse jooksvat. Kui tunned, et elus pole enam sihti ja eesmärki, võid tunda ennast kurnatult ja kannatada stressi all.

Kui tunned läbipõlemisohtu, siis tuleb oma olukorda põhjalikult analüüsida. The Huffington Post toob selle jaoks välja neli küsimust, mida peaks endalt küsima, kui tahad uuesti oma elus sihti leida:

1) Mis muudab mind õnnelikuks?
Inimesed mõtlevad enamuses selle peale, kuidas saada õnnelikuks. Selle asemel tuleks mõelda asjade peale, mis meid juba praegu õnnelikuks teevad. Kui oled stressis, siis tuleks keskenduda nendele asjadele, mis paneb meid ennast kõige paremini tundma. Need võivad olla väikesed asjad nagu koeraga jalutamas käimine või hobiga tegelemine. Kui saad aru, mis asjad sind õnnelikuks teevad, siis on sul võimalus välja mõelda, kuidas eluga kõige paremini edasi liikuda. Mida õnnelikumad me oleme tööjuures, seda produktiivsemad me omakorda oleme.

2) Kuhu ma tahan siit edasi liikuda?
Mis on järgmine samm, mida sa tahaksid oma elus astuda? Kui sa oled välja selgitanud, mida sa tahad teha, siis kirjuta see ülesse. Uuringud on näidanud, et kui paned oma eesmärgid kirja, siis sul on suurem tõenäosus neid saavutada. Mida konkreetsem sinu soov on, seda paremini suudad sa selle täitmisele keskenduda ja edasi liikuda.

3) Mis on kõige hullem, mis saab juhtuda?
Inimesed piiravad oma unistusi ja eesmärke, sest kardavad läbi kukkuda. Kuid kui kõige hullem asi, mis juhtuda saab ongi läbikukkumine, siis tasub seda ikkagi proovida. Õppetundide nimel on elus palju uusi olukordi ja ebakindlust. Ebaedu ei tasu karta – kõikidel inimestel esineb vahel tagasilööke ja oluline on nendest õppida. Kui sa kunagi ei riski, siis ei saavuta sa ka oma elust maksimumi.

4) Kas ma väärin seda, mille poole pürgin?
Selle vastus on lühike – jah! Kuid kui sa tunnet, et sa ei vääri seda, siis oled vähem motiveeritud oma eesmärki täitma. Eduks ja õnnetundeks on vaja esmalt õppida ennast armastama ja hindama. Sa pead endale teadvustama, et väärid ainult parimat ja ka sinul on õigus tegeleda asjadega, mis sind siiralt õnnelikuks teevad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles