Kuidas aidata sõpra lahutuse korral?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Enamik inimesi on lohutanud sõpru lahkumineku korral. Suhte lagunemine on alati valus, aga lahutusega kaasnevad muutused võivad elu täielikult pea peale keerata.

Women’s Health Magazine annab nõu, kuidas olla toeks oma sõbrale, kelle abielu puruneb:

  • Kuula rohkem kui räägi

Paljud inimesed üritavad sõbra aitamisel rääkida võimalikult lohutavaid asju ja unustavad teda kuulata. Oluline on talle kinnitada, et ta saab sulle ennast avada, kui ta selleks valmis on. Alguses võib sõber vajada aega, et ise oma mõtteid ja tundeid analüüsida. Seega väldi fraase nagu «ma tean mida sa tunned» ja «küll sa sellest varsti üle saad!». Sa võid arvata, et aitad sõpra sellega, kuid tegelikult võid temas tekitada veelgi rohkem negatiivseid tundeid.

  • Küsi, mida sa teha saad

Kui tundub, et lahutus on sõbrale kohale jõudnud, siis paku kindlasti oma abi. Näiteks võib ta vajada kaaslast advokaadi juures käimisel, paberimajandusega tegelemisel või kedagi, kes tema lapsi vaataks. Ole järjekindel ja küsi, kuidas saad aidata ning paku ise konkreetseid tegevusi välja. Ära oota, et ta ise sinu poole pöörduks, sest ta ei pruugi seda teha.

  • Ära halvusta teisi suhteid

Kui sa tahad äsja lahutatud sõpra aidata, siis võid sa arvata, et teda lohutab ümbritsevate suhete ja meeste kritiseerimine. Näiteks «kõik mehed on sead» või «armastust pole olemas» fraaside ütlemine on halb mõte. Sa ei tohiks kinnitada talle, et kõik abielud on halvad. Sa võid sellega tema tuju hoopis halvemaks muuta ja tema sisemist lootust hävitada.

  • Ole aus oma suhetega tema eksiga

Kui sa olid lähedane lahku läinud paari mõlema osapoolega, siis võib tunduda, et pead hakkama valima pooli. Kõige parem on ausalt rääkida, kuidas on läbisaamine sinul tema eksiga. Kui te saate endiselt hästi läbi, siis on halb seda oma sõbra eest varjata.

  • Arvesta sõbra vaimse tervisega

Kui sa märkad sõbra käitumise või välimuse juures negatiivseid muutuseid, siis võib ta kannatada depressiooni all, mille lahutus endaga kaasa tõi. Sellel puhul võid soovitada tal oma probleemidest rääkida psühholoogiga. Seda tehes kinnita talle, et professionaali poole pöördumine aitaks tal kindlasti lahutusest kiiremini toibuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles