Kas sa võid kannatada toidusõltuvuse all?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Toidusõltuvus on söömishäire, mida iseloomustab emotsionaalsetest probleemidest tulenev liigsöömine. Nii nagu alkoholi ja narkootikumide sõltuvuse puhul, tuvastavad psühholoogid toidusõltuvust kindlate küsimuste abil, kirjutab Psychology Today.

Seitse küsimust, mida peaks endalt küsima, kui kahtlustad, et sul on toidusõltuvus:

1) Kas sinu toidu söömine on kasvanud aja jooksul?

2) Kui sa lõpetad söömise, siis kas oled tundnud emotsionaalset või füüsilist võõrutusnähtu? Kas sul on esinenud ärrituvust, ärevushooge, värisemist või higistamist?

3) Kas sa sööd vahel rohkem või kauem kui sa tahaksid? Kas sa sööd vahel, et oma tundeid leevendada? Kas söömine toob kaasa veel rohkem söömist?

4) Kas sa oled jätkanud ülesöömist, kuigi sa tead, et see võib tuua negatiivseid tagajärgi sinu tujule, enesehinnangule, tervisele või suhetele?

5) Kas sa oled kulutanud palju aega söömisele ja toidule mõtlemisele? Kas sa oled üritanud oma söömisharjumusi lähedaste eest varjata?

6) Kas sa oled loobunud teatud tegevustest oma söömisharjumuste või kehakaalu pärast?

7) Kas sa oled mõelnud oma söömist vähendada ja oma söömist kontrollida? Kas sa oled teinud ebaedukaid katseid oma söömisharjumuste parandamiseks?

Vasta nendele küsimustele võimalikult ausalt. Kui sa vastad vähemalt kolmele küsimusele seitsmest «jah», siis võib sul probleeme olla toidusõltuvusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles