Nippe, kuidas elada tervislikult ja kokkuhoidlikult

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas sulle tundub, et tervislikult elamise jaoks peab suuri summasid kulutama? Selline mulje võib jääda küll, kuid tegelikult on võimalik ka tervislikult, kuid odavalt elada.

Foxnews.com pani kirja neli kasulikku nippi, kuidas oma eluviisi odavalt tervislikumaks muuta.

  • Söö rohkem juurvilju

Paljud arvavad, et taimetoitlaste kombel söömine on kallis, kuid tegelikult on lihatoode reeglina kõige kallim toiduaine tavalisel praetaldrikul. Sa ei pea 100 protsenti taimetoitlaseks hakkama, et tervislikult toituda ja samas raha kokku hoida - piisab sellest, kui asendad mõned toiduained oma menüüs köögi- või juurviljadega. Asenda näiteks hakkliha tomatikastmetes ubadega või söö võileiva asemel salatit. See aitab kokku hoida ja mõjub tervisele hästi.

Juurviljad on ka head süsivesikute asendajad, sest neis on palju kiudaineid, mida keha seedib aeglaselt ja tänu sellele püsib kõht kauem täis (vastupidiselt riisile ja pastale, mis tõstavad veresuhkru taset). Lisaks on juurviljades palju kasulikke toitaineid ja antioksüdante, mis on kehale kasulikud. 

  • Joo rohkem vett

Ameerikas läbi viidud uuringutest selgus, et vaid 76 protsenti inimestest joovad vett ja keskmine päevane vee tarbimine jääb umbes 0,9 liitri kanti. Vesi on kasulik kõigile, kuid eelkõige peaks vett tarbima inimesed, kes on aktiivsema eluviisiga, ülekaalulised või pikad. Mehed vajavad vett rohkem kui naised.

Pea meeles, et keha vajab ennekõike vett. Mida rohkem vett sa jood, seda kaunim on su nahk ja seda paremini töötab su süda. Vee joomine parandab ka seedimist ja soodustab aju tööd. Korralik vedelikutase organismis aitab ka teatud haiguseid ennetada.

  • Veendu, et magaksid piisavalt

Mitu tundi sina öösel magad? Kas puhkad end välja või vajaksid magamiseks veel vähemalt kahte tundi? Kui sa pole korralikult välja puhanud, siis sa ei suuda ka tõhusalt tööd teha. Sul võivad olla head tervislikud näitavad, sa oled heas vormis ega suitseta, aga kui sa ei maga piisavalt, siis ei toimi su keha kõige paremini. Füüsilise poole pealt on unepuudus seotud südamehaiguste, neeruhaiguste, kõrge vererõhu ja diabeediga.

  • Kallista kedagi, keda armastad

Kas teadsid, et armastus on osaliselt keemiline reaktsioon? Seksi ja sünnituse ajal vallandub kehas hormoon nimega oksütotsiin, mis tekitab väga positiivseid tundeid. Kui oksütotsiin vallandub vereringesse, siis see soodustab sidemete loomist ja alandab vererõhku ning vähendab stressi. Teadlased on kindlaks teinud, et oksütotsiin võib valu vähendada ja aitab ka ülekaalulisusega võidelda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles