Kuus veidrat teaduslikku fakti armastuse kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui palju tead sa sellest, mis toimub sinu kehas ja peas armumise ajal? Healthland.time.com pani kirja kuus kõige omapärasemat teaduslikult tõestatud fakti armastuse kohta.

1. Abikaasadel võib olla sarnane DNA

Juba eelnevalt oli kindlaks tehtud, et inimesed valivad partneriteks inimesi, kel on nendega sarnaseid jooni (vanus, rass, usk, sissetulek, kasvatus). Kuid nüüd on välja selgitatud seegi, et abikaasadel võib olla sarnane DNA. Teadlased uurisid 825 ameerika paari geneetilisi näitajaid ja abielus olevate inimeste DNAs leiti väga vähe erinevusi.

2. Romantiliste komöödiate vaatamine võib aidata abielu tugevamaks muuta

Binghamtoni ülikooli doktor Matthew Johnson ütles, et filmide vaatamine võib aidata abielu õnnelikumaks muuta. Selle välja selgitamiseks lasti paaridel nõustamisel käia ja suhteteemalisi filme vaadata. Uuringu lõpus selgus, et nii nõustamine kui ka filmide vaatamine vähendas lahutuste osakaalu. Jonsoni sõnul on filmide vaatamine tõhus seetõttu, et paarid arutavad pärast, mida nad nägid ja üritavad oma suhet filmikonteksti panna.

3. Naised suudavad oma häält seksikamaks muuta, mehed mitte

2014. aastal tehtud uuring näitas, et naised on võimelised tahtlikult oma häält muutma selleks, et atraktiivsemat muljet jätta. Aga kui meestel paluti seksikama häälega rääkida, siis muutus nende hääl pigem hirmutavaks. Uuringu autor Susan Hughes selgitas, et mehed eelistavad naisi, kel on kõrgem ja naiselikum hääl. Kui naine räägib aga madalama hääletooniga, et kõlada seksikamalt, annab ta märku, et on kaaslasest seksi eesmärgil huvitatud.

4. Erutus vähendab vastikustunnet

Hollandis asuva Gröningeni ülikooli teadlased tegid kindlaks, et seksuaalse erutuse ajal tunneme me vähem vastikustunnet. Nimelt palusid teadlased naistel vaadata kas erootilist filmi, spordivideot või neutraalset videot, kus näidati ronge. Seejärel pidid naised tegema midagi, mis neis vastikustunnet tekitas (nt joomine klaasist, milles oli putukas). Selgus, et need naised, kes vaatasid seksuaalse sisuga videot, hindasid ülesandeid vähem vastikuteks kui need, kes vaatasid teisi videoid. Erutus pidi samamoodi mõjuma ka meestele.

5. Armastus mõjub luudele hästi

Tuleb välja, et abielu tugevdab meeste luid, eriti siis, kui mehed abielluvad pärast 25. eluaastat. Teadlased märkisid, et nad ei oska täpselt selgitada, miks see nii on, aga ka eelnevalt on kindlaks tehtud, et abielu on seotud hea tervisega. Veel on tõestatud, et abieluinimesed elavad kauem, seljatavad tõenäolisemalt vähktõve ja neil esineb vähem südamehaiguseid.

6. Ka vanad inimesed teevad seda

Ajapikku väheneb inimeste huvi seksi vastu, eriti siis, kui hakatakse võtma rohkem ravimeid, kuid see ei tähenda, et pensionärid ei oleks vahekorras. Ja tuleb välja, et vanemas eas inimesed ei pruugi seksi sugugi ettevaatlikult suhtuda: kuna vanemas eas ei muretseta rasestumise pärast, siis ei kasutata kaitsevahendeid, mistõttu levivad ka vanemate inimeste seas suguhaigused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles