Darja Saar: õigus ja vastutus olla õnnelik!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Darja Saar
Darja Saar Foto: Kristina Eapost

SA ENTRUMi tegevjuht, ettevõtlikkuse teemalise raadiosaate autor ja produtsent Darja Saar jagab nõuandeid, kuidas leida elus see valdkond, mis sulle kõige paremini sobib ja mis sind õnnelikuks teeb. 

Suvi on paljude noorte elus uue etapi alustamise aeg. Vähemalt nii tundub sotsiaalvõrgustikes sõprade postituste järgi, kes usinasti teatavad oma eriala valikust ja postitavad screenshote ülikoolide elektroonilistest andmebaasidest. 

Kõrvalvaataja silmadele jäävad aga nähtamatuks noore mõtisklused ja kõhklused, mis teda eriala valikul saadavad. Tegemist on ju elumäärava otsusega. 17-18-aastasena tehtud otsustest sõltub tihtipeale see, millises elupunktis viibib inimene 30-40-aastasena. Kas see elu, mida ta hakkab elama, pakub talle eneseteostust, rahuldust ja võimalust pühendada ennast igapäevaselt just sellele, mis on tema tõeline kirg või hoopis elu, kus tema roll on olla väike mutrike kellegi teise soovide ja tahtmiste masinas. Vaieldamatult on tegemist äärmiselt olulise otsusega.

Neid, kellele valiku langetamine oli lihtne, jääb üle ainult õnnitleda, sest paraku on palju rohkem neid elluastujaid, kes panevad ülikooli elektroonilises andmebaasis linnukese «jah» kastikesse mitte südamehääle, vaid mingi muu kõrvalfaktori mõjul. Neid faktoreid ja põhjuseid on väga palju: vanemate tungiv soov, sõprade eeskuju, soov kolida teise linna vanematest kaugemale ja nii edasi ja nii edasi. Sellise käitumise tõeline põhjus seisneb tihtipeale aga selles, et noored tegelikult ei tea, mida nad tahavad. See asetab nad paratamatult eespool kirjeldatud «mutrikese» riskigrupi, kus elu kujuneb kellegi teise soovide ja tahtmise järgi. 

Korraldades Eesti suurimat koolinoortele suunatud Eesti Energia ettevõtlikkusideede konkurssi ja arenguprogrammi ENTRUM, puutun ma igal aastal kokku 9 – 12 klaasi õpilastega. Sageli ei tea ENTRUMisse tulevad koolinoored väga täpselt, mida nad tahaksid elus teha ja millist eriala valida. Tihti tuleneb see sellest, et meie koolilaste rolliks on õppimine või teiste poolt produtseeritud informatsiooniga tutvumine ja pähe õppimine ehk tarbimine ilma selleta, et püütakse saadud teadmisi rakendada ning luua midagi kasulikku enda ja teiste jaoks. Seetõttu jääbki inimese enda jaoks avastamata see, milles ta on hea ning millised tema oskused ja teadmised oleksid teistele inimestele vajalikud. Reeglina ainuke oskus, mis noorel reaalselt on, on vastata eksamitestidele.   

Ole aus oma sisemise minaga

Enne, kui asume ENTRUMis ägedate ideede genereerimise juurde, paneme noori eelkõige ennast ja teisi tundma õppima. Aitame noortel avastada oma tugevaid külge, sh spetsiifilisemaid oskusi, mida nad oskavad ja milles on nad head või võib olla nii head ei ole, aga mida nad tahaksid endas kindlasti arendada ja lihvida. 

Kui inimene vaatab endasse ja on iseendaga aus, teeb ta esimese sammu oma elu teadliku juhtimise suunas. Kõlab võib olla natuke spirituaalselt, kuid iga inimene on ainulaadne ja sündinud siia maailma oma missiooniga. Elumissiooni täitmiseks on talle antud ka vajalikud võimed ja iseloomuomadused. Ei ole mõtet püüda olla nagu kõik teised ja valida professionaalset teekonda tööturu trendidest lähtuvalt. Pigem peab inimene hoolega järgima seda, mida talle endale meeldib teha. See peab olema miski, mis vallandab temas tõelise energia. Näiteks teiste ees esinemine, toidu valmistamine, tekstide loomine, millegi õpetamine, loomade ravimine, tõlkimine, autode remontimine, uute veebirakenduste programmeerimine ja nõnda edasi. Teine viis oma tõelise kire avastamiseks on vastata ausalt küsimusele: «Mis tegevus paelub mind saba ja sarvedega nii, et kõik muu jääb tagaplaanile, sh ka esmavajaduste rahuldamine – söök, uni, sõpradega kaubanduskeskuses hängimine jms?»

Ei tohi lasta ennast häirida sellest, kui see silmi särama panev või meeldivat elevust tekitav tegevus on midagi, mida inimene võib olla reaalselt veel elus ei tee või milleks puuduvad tal veel spetsiifilised oskused või teadmised. Kui inimene tunneb, et teatud valdkond teda paelub, on ta liikumas õiges suunas. Teadmisi ja oskusi saab soovi korral alati juurde õppida ja omandada. Kui see uskumus ja heas mõttes fanatism just selles teatud valdkonnas tegutseda on väga suur, siis näevad seda ka teised. Universum ise tuleb soovide realiseerumisele appi, ka näiteks õpingute jaoks vajalike finantsvahendite leidmisel. 

Keegi ei tohi lasta ennast häirida sellest, kui tema kutsumus või usk ei klapi teda ümbritsevate inimeste arvamusega. Nad lihtsalt ei pruugi selle inimese tõelist mina nii hästi tunda. Samuti, kui inimene on oma alale tõeliselt pühendunud, siis on suur tõenäosus, et ta jõuab väga kiiresti antud valdkonna tippu. See on palju parem, kui olla üldsuse arvamusel prestiižikama eriala keskpärane esindaja, kes ei armasta oma tööd. Sellega seoses meenub mulle mu lähedane sugulane, keda võin antud teema valguses nimetada maailma õnnetuimaks inimeseks. Tema eriala valiku on teinud tema vanemad, kuid nagu ikka, talle ainult head soovides. Arvesse aga ei võetud noore inimese iseloomujooni ega isikuomadusi, loomingulisi kalduvusi või tema väljendatud soovi ihaldatud eriala valiku osas. Tulemuseks on üks õnnetu inimene, kes ei saagi oma potentsiaali rakendada ning kannab seda vaeva oma hinges, süüdistades teisi oma õnnetus saatuses.   

Ära karda eksida ja ütle «jah!»

Ka õige suuna valikul satub inimene vahepeal keerulisematele radadele. See aga on inimesele ainult täiendavate elukogemuste hankimiseks, et seda ainsat ja õiget elukutsumust ära tunda. Nii saab inimene vaadata end kõrvalt, näha suuremat pilti ja hankida kogemusi, mida oma tulevases tegevusvaldkonnas rakendada. Näiteks, üks minu tuttav on eduka haridusfirma omanik. Ülikooli ajal õppis ta vene filoloogiat, seejärel asus tööle reklaamagentuuris copywriterina ning selle kõrvalt tegeles hobina veel seltskonnamängude korraldamisega. Kõik need esmapilgul omavahel vähe seotud elualad ja kogemused viisid ta aga lõppkokkuvõttes oma seltskonna- ja haridusmänge pakkuva ettevõtte loomiseni, mis on väga edukas. Ettevõte edukuse taga seisab tema filoloogi oskus hästi sõnu seada, mis aitab teda näiteks mängude stsenaariumite koostamisel. Ettevõte kiire majandusliku arengu taga on tema kogemused turundusmaailmast eelmises töökohas.

Mitte midagi meie elus ei juhtu juhuslikult! Oluline on olla tänulik iga saadud kogemuse eest ja pigem mõelda alati sellele, kuidas kesk-, kutse- või ülikoolis saadud teadmised ning ka võib-olla mitte kõige ihaldusväärsemas töökohas saadud kogemused saavad abiks olla praeguses töökohas või ettevõtmises. Siit ka minu soovitus – ära karda eksida!  Proovi! Mida rohkem sa nooremas eas erinevaid ameteid proovid, seda rohkem oskad sa tajuda, mis on sinu ala ja mis mitte. Ära pelga ka vabatahtlikku teenistust. Just sealt võib saada kõige väärtuslikumaid kontakte. 

Ole valmis «jah» ütlema kõikidele võimalustele, mis su eluteele satuvad. Ütle «jah» uutele võimalustele, kontaktidele ja kogemustele. Mida rohkem sa proovid, koged, lased endal iseenda kohta õppida, seda selgemalt hakkad tajuma, mida täpsemalt igal konkreetsel elu etapil teha soovid. Seda julgem oled oma valiku tegemisel!

Pea meeles, et sina ise oled oma elu peremees! Seda banaalset fraasi lahti muukides ütlen lihtsalt – sina oled see, kes elab enda või siis teiste otsuste tagajärgedega. Kui lased teistel otsustada, kartes ise vigu teha või mõeldes, et teised teavad paremini, loovutad oma otsustusõiguse teistele. Kui aktsepteerid, et vigade tegemine on loomulik, aitab see sul elust paremini aru saada, avastada, võimaldab valida, otsustada ja olla tehtud otsustega rahul. Ükskõik, milliseid tagajärgi need otsused endaga kaasa ei tooks, muutub elu põnevaks avastusretkeks, kus sinu sisemise mina kaaslasteks on rahu ja tegevusvabadus. Lihtsalt – kanna vastutust oma elu eest! Kõige õnnetum elu, mis saab olla, ongi niinimetatud «objekti» elu ehk elu, milles sinu eest otsustab keegi teine, kus elada, mida teha ja kellega suhelda. Valik on tegelikult alati ainult sinu enda teha! 

Mõned kasulikud viited artikli juurde:

Natuke inspiratsiooni ja enesekindlust igasse päeva koos minu hea sõbraga Harald Lepiskiga: www.inspiratsioon.ee

Võimalused enda proovile panemiseks või sobiva ameti leidmiseks, seda ka suvisel ajal: 

  • GoWorkaBit: https://goworkabit.com/
  • Vabatahtlike Värav: www.vabatahtlikud.ee 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles