Mida tasuks kondoomi kasutades meeles pidada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tervise Arengu Instituudi kodulehelt hiv.ee leiab kondoomi kasutamise meelespea, milles on 15 olulist punkti, mida iga seksuaalselt aktiivne inimene võiks teada.

1. Kondoome on eri suurustes. Sobiva leidmiseks tuleks proovida erinevaid. Kondoomi pikkuse pärast pole mõtet muretseda – see on täiesti normaalne, kui kumm on pikem kui peenis.

2. Kanna kondoomi alati kaasas, kasvõi igaks juhuks. Ära hoia seda väga kitsas taskus ega rahakotis, kus pakend võib ära kuluda ja kummi kvaliteet kannatada saada.

3. Jälgi kondoomi «kõlblik kuni» kuupäeva! Kui see on möödas, siis viska kondoom minema. Ära kasuta kondoomi ka siis, kui selle pakend on kulunud, kleepuv, pleekinud vms.

4. Kasuta lateksist valmistatud kondoome. Kui sina või su partner on lateksi suhtes allergiline, kasutage selle asemel kondoome, mis on valmistatud ainest nimega polüuretaan. Kui iga kondoom tekitab allergiat, küsi nõu oma perearstilt.

5. Kui kasutad koos kondoomiga libestit, jälgi, et see oleks valmistatud vee baasil. Päevituskreem, vaseliin, beebiõli jne rasvased ained võivad kondoomi katki teha.

6. Ava kondoomipakend käte, mitte hammastega.

7. Kondoomi ülaosas on väike tühi ruum sperma jaoks – pigista see kondoomi peale pannes ettevaatlikult õhust tühjaks. Kui seda ruumi ei jää, võib kondoom hiljem katki minna. Pane kondoom peenise tipule ja rulli see lahti, nii kaugele alla kui võimalik.

8. Pane kondoom peale enne, kui peenis puutub kokku partneri kehaga. Ära unusta, et kondoom pannakse peale siis, kui on tekkinud erektsioon. Kumm peab olema korralikult peal kogu seksi vältel.

9. Ka suuseksi puhul on kondoom vajalik. Näiteks herpes levib suuseksi teel, samuti võib levida HIV.

10. Olemas on ka maitsestatud kondoomid. Ise maitsestades ärge kasutage vahukoort, jäätist jms rasvast toitu, sest rasv muudab kondoomi hapraks. Ärge kasutago kondoomi maitsestamiseks alkoholi.

11. Kondoomi (kindlasti koos libestiga) on vaja kasutada ka anaalseksi puhul, sest suguhaigused ja HIV võivad levida ka sel teel.

12. Eemalda kondoom kohe, kui peenis pehmeneb. Hoia kondoomi peenise juurest (lähimast kohast kehale), et vältida selle pealt ära libisemist. Kondoomi eemaldamisel ära pigista seda ülaosast.

13. Libista kondoom peeniselt maha, jättes sperma kondoomi sisse. Pane kondoom kilekotti enne kui selle ära viskad. Ära viska kondoomi vetsupotist alla – kondoom võib vetsu ummistada.

14. Teadmiseks: pole vahet, kas oled mees või naine – te mõlemad vastutate enda ja oma partneri tervise eest.

15. Kasuta alati kondoomi. Ühest kondoomita korrast võib piisata kogu kaitse nullimiseks, isegi kui kõigil ülejäänud kordadel kasutad kondoomi. Vaid siis pole kohustuslik kondoomi kasutada, kui oled püsisuhtes ning sina ja su partner olete seksuaalsel teel levivate infektsioonide suhtes testitud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles