Viis moodust, kuidas me oma hambaid rikume

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui ärkad hommikul ja hakkad end päevaks valmis sättima, siis ilmselt ei pööra sa suurt tähelepanu oma tegemistele vannitoas. Hammaste pesemine on niivõrd rutiinne ja tavaline tegevus, et tõenäoliselt teed iga päev seda täpselt samamoodi.

Aga kui sul esineb probleeme tundlike igemetega või sul tekivad kergesti hambaaugud, siis ilmselt harjad oma hambaid valesti, kirjutab healthmeup.com. Järgnevalt on välja toodud viis suurimat viga, mida inimesed sageli hambaid hooldades teevad.

  • Kasutad vale hambaharja

Õige hambahari on selline, mis tekitab mugava tunde ega tee suule liiga. Hambaarstid soovitavad enamasti kasutada väga pehmete harjastega hambaharju. Teine asi, mida peaks hambaharja valides jälgima, on selle käepide. Hambaharja käepide peab olema selline, mis istuks sulle kenasti kätte ja oleks mugav. 

Pööra tähelepanu ka oma harjastele. Harjased peaksid olema piisavalt tugevad, et hambaid ja hambavahesid puhastada, vastasel juhul võivad need hammastele liiga teha. Harjased peaksid samas olema pehmed ja ümarate otstega.

  • Su harjamistehnika on vale

Arstid soovitavad hambaid pesta kaks korda päevas. Aga kui soovid, et su suuhügieen oleks väga hea, tasuks hambaid pesta iga kord pärast magusate söökide või jookide tarbimist (pea aga meeles, et vahetult pärast sööki pole soovitatav hambaid pesta). Üle 3-4 korra ei tasuks hambaid päevas pesta, sest see võib igemeid ärritada. Hambaid võiks harjata 2-3 minutit.

  • Sa ei pese hammaste sisekülgi

Paljud inimesed unustavad ära, et hambaid tuleks harjata ka seestpoolt. Hambakatt tekib nii hammaste välis- kui sisekülgedele, mis tähendab, et katt võib hakata hambaid seestpoolt kahjustama.

  • Sa hoiad hambaharja vales kohas

Kui su hambahari seisab kogu aeg vannitoas, puutub see pidevalt kokku niiskuse ja bakteririkka keskkonnaga. Veendu, et hambahari poleks väga niiskes kohas. Kui hoiad hambaharja ümbrises, lase harjal enne ära kuivada, kui paned selle ümbrise sisse. Kõige tähtsam on aga hambaharja enne ja pärast pesu loputada.

  • Sa ei vaheta oma hambaharja

Hambaharja võiks vahetada iga 3-4 kuu tagant või siis, kui harjased näevad juba räsitud välja. Kui sul ei püsi meeles oma hambaharja aeg-ajalt vahetada, pane omale telefoni meeldetuletus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles