Üllatavad märgid, et kannatad tsingipuuduse all

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Tsink on üks kõige olulisematest mikroelementidest inimese toitumise ja elustiili juures. Kuigi vajame igapäevaselt seda väheses koguses, siis selle puudus võib keha normaalset talitlust suurel määral häirida.

Seitset märki, et sinu keha vajab rohkem tsinki, vahendab Women’s Health Magazine:
 

1) Su kõht on pidevalt korrast ära – Tsink on seotud seedeprotsessidega ja ilma selleta ei saa keha korralikult toitu seedida ja toitaineid omandada. Inimesed ei oska tihti iiveldust, oksendamist või kõhulahtisust seostada tsingipuudusega. Selle vältimiseks tasub süüa rohkem tsingirikkaid toite, nagu näiteks jogurtit ja koorikloomi.

2) Su keha on kange – Kui su lihased valutavad mitu päeva peale treeningut või sul on sinikad keha peal väga kaua, siis tasub olla tähelepanelik. See võib viidata tsingipuudusele, sest see aeglustab keha paranemist.

3) Sinu lõhna- ja maitsemeel on nõrk – Tsink on oluline aine korralikult lõhna ja maitse tundmiseks. Kui märkad, et sa ei tunne enam maitseid ja lõhnu nii teravalt kui varem, siis võib sul olla tsingipuudus.

4) Sa oled tihti haige – Külmetust, mis ei taha ära minna, ei tasu tähelepanuta jätta. Kui sinu keha ei saa piisavalt tsinki, siis sinu immuunsüsteem ei toimi korralikult ja haigestud kergemini. Jälgi oma sümptomeid ja pöördu vajadusel arsti poole.

5) Sinu silmad harjuvad pikalt pimedusega – Tsink on vajalik A-vitamiini tootmiseks, mis on seotud silmade tervisega. Kui sinu silmadel läheb väga kaua aega, et pimedusega harjuda, siis võib see olla märk tsingipuudusest.

6) Sul on keskendumishäired – Tsink mõjutab seda, kui palju sa suudad istuda ühe koha peal ja millelegi keskenduda. Kui su kehal on piisavalt tsinki, siis oled sa võimeline palju paremini asjadele keskenduma.

7) Sa oled juurde võtnud – Tsink kindlustab selle, et sinu ainevahetus töötaks korralikult. Kui sul ei ole seda piisavalt, siis sul on ka vähem energiat ja on raskem kaalust alla võtta. Selle vältimiseks tasub igapäevaselt süüa tsingirikkaid toite nagu kaunvilju, pähkleid ja seemneid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles