Vastused inimeste kõige põletavamatele seksiküsimustele

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Seksuaalterapeudi dr Laura Bermani jaoks pole olemas piinlikke küsimusi. Naine rääkis, et kui inimesed kuulevad, mis on tema ametinimetus, küsivad nad sageli madala libiido, seksuaalfantaasiate ja selle kohta, kuidas igavaks muutunud seksile veidike vürtsi lisada.

«Minu jaoks on see huvitav ning sobib hästi kokku mu eesmärgiga: tuletada inimestele meelde, et ausalt ja siiralt seksist rääkimine on iga terve suhte oluline osa,» sõnas Berman portaalile Good Housekeeping. Järgnevalt on välja toodud küsimused, mida Berman on oma karjääri jooksul kõige rohkem kuulnud ja tema vastused neile.

«Kas mu voodielu on normaalne?»

Enamik inimesi – Bermani sõnul valdavalt just naised – arvavad, et see, mida nad magamistoas ihkavad, on mingil moel imelik. Tõenäoliselt on põhjuseks see, et me kasvame üles teadmisega, et seks on midagi räpast ja oma füüsilistest vajadustest ei tohiks rääkida. Ent täiskasvanutena tahame kuulda, et meie vajadused on normaalsed ega erine teiste omadest.

Vastus on «jah, su voodielu on normaalne!» Kui sa harrastad turvaseksi ega tee teistele inimestele liiga, siis ei tasu tunda muret, piinlikkust või häbi. Veelgi enam, oma piirangutest loobumine on esimese samm oma voodielu paremaks muutmise suunas.

«Kui sageli enamik inimesi seksib?»

Kõik inimesed usuvad, et teised seksivad neist rohkem. Rahunege. Uuringud on näidanud, et enamik abielupaare seksib korra või kaks nädalas, kui just mõni haigus, rasedus, reis, majanduslik stress või muu tõsine probleem neid ei takista. Värsked paarid seksivad tihemini, kuid ajapikku muutub seks harvemaks.

«Kuidas partnerile öelda, mida ma magamistoas proovida tahaks?»

Pea meeles, et partner ei suuda su mõtteid lugeda, seega tuleb oma soovid välja öelda. Hästi mõjub näiteks see, kui sa peidad oma soovi komplimendi sisse. Tahad, et partner sind voodis rohkem hellitaks? Ütle mehele, et sinu jaoks oli teie viimane vahekord väga erutav, sest ta võttis aega, et sind hellitada. Peagi tahab mees seda uuesti teha.

Ka kerged juhised mõjuvad hästi. Ära pelga kasutada lauseid stiilis: «Kas me võiksime hetkeks aja maha võtta...», «Kas sa võiksid oma keelega seda uuesti teha?», «See tekitab hea tunde, aga tead, mis oleks veel mõnusam (ja siis vahetage asendit)».

Mõnikord pole sõnu üldse vajagi – juhata meest oma puusi kergelt tõstes või liigutades oma keha nii, et sul endal oleks mõnusam. Oigamine ja häälitsemine annavad mehele märku, et ta teeb midagi, mis sulle meeldib. Pea meeles, et partneri eesmärgiks on sind õnnelikuks teha, seega igasugused juhtnöörid kuluvad marjaks ära.

«Miks ma ei erutu?»

Bermani sõnul on madal libiido levinud probleemiks just vanemas eas naiste seas, kelle kehas toimuvad menopausi tõttu hormonaalsed muutused. Samas tõdes Berman, et madala libiidoga võib probleeme esineda ka noorematel naistel. Libiidot mõjutavad nii hormoonid kui ka stress, samuti mängivad rolli ravimid (nt teatud antidepressandid ja beebipillid), vähene liikumine ja unepuudus.

Kui tunned, et seks ei paku sulle enam huvi, tuleks kõigepealt kontrollida, kas põhjuseks võib olla midagi füüsilist. Kas sa magad piisavalt, teed trenni ja toitud õigesti? Kui need võimalused on välistatud, külasta oma günekoloogi. Tema suudab kindlasti probleemi tuvastada ja lahendusi pakkuda.

Samuti võib üritada rinda pista asjadega, mis sulle stressi tekitavad. Kui su päevagraafik on liialt kurnav, ära mängi kangelast, vaid otsi abi. Ütle ülemusele, et vajad mõne projekti lõpetamiseks abikäsi. Kui raha tekitab sinus stressi, räägi sellest oma partneriga või minge mõne finantsnõustaja juurde. Ära pelga oma probleeme sõbrannade või teiste usaldusisikutega jagada.

«Kuidas ma peaksin oma seksuaalfantaasiad partneriga jagama?»

Fantaasiate jagamine võib olla hirmutav, eriti kui sa pole seda kunagi varem teinud. Kirjutage partneriga mõlemad oma fantaasiad näiteks paberile ja pistke need paberid mõne märkmiku vahele. Iga kord, kui magamistoas muutub asi igavaks, võtke märkmiku vahelt üks paberileht ja viige see fantaasia ellu.

Berman ütles, et paljud paarid on seda proovinud ning see on neil kenasti õnnestunud. Üks naine mängis magamistoas partneri rõõmuks näiteks printsess Leiat («Tähesõdadest»), üks mees riietus aga nagu Zorro, et ellu viia oma kaasa kõige seksikam fantaasia. Mõni fantaasia võib tunduda rumalana, kuid oluline on see, et teil mõlemal oleks lõbus ja te saaksite uusi asju proovida. Teid veel üllatab see, kui palju paremaks see voodielu muudab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles