Ainult puu- ja juuviljade söömine ei aita kaalu langetada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Puu- ja juurviljad mõjuvad tervisele kahtlemata hästi, kuid pole alust arvata, et vaid puu- ja juurviljade söömine aitab kaalus alla võtta.

Teadustöös, mis avaldati teadusajakirjas The American Journal of Clinical Nutrition, vaadeldi eelnevalt tehtud uuringuid, milles keskenduti puu- ja juurviljade tarbimisele ning kehakaalule. Eelnevate uuringute põhjal jõuti järeldusele, et see, kui inimene sööb rohkem puu- ja juurvilju, ei muuda tema vöökohta saledamaks, kirjutab Time.com.

Kui tarbid rohkem puu- ja juurvilju, kuid ei loobu kõrge kalorisisaldusega toidust (nt rämpstoidust) ega muuda oma elustiili (nt ei tee trenni), siis pole värskete viljade söömisest su kehakaalule mingit kasu. Kaalulangusele ei tasu loota ka neil, kes juurvilju praevad või näiteks või ning juustuga katavad. 

Teadustöö kohta tuleb aga öelda, et see põhines üheksal uuringul ning mõned neist olid suhteliselt väiksemahulised (vähe osalejaid). Samuti tuleb tunnistada, et kõige pikem uuring kestis 16 nädalat. Teadustöö autorid möönsid, et pole välistatud, et puu- ja juurviljade söömine hakkab kehakaalu mõjutama pikema perioodi vältel ja 16 nädalat võis olla liialt lühike uuringuperiood. 

«Me ei saa 100 protsenti kindlalt väita, et puu- ja juurviljade söömine ei või kehakaalu mingil määral mõjutada,» kirjutasid teadlased. 

Ent puu- ja juurvilju tasuks süüa veel teistelgi põhjustel. Nimelt on need ideaalsed toit- ja kiudainete allikad, mitmed uuringud on tõestanud, et värskete viljade söömine on seotud madalama riskiga haigestuda vähki, südamehaigustesse ja diabeeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles