Põhjused, miks targad inimesed teevad halbu karjääriotsuseid

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Me kõik teame intelligentseid inimesi, kes ei ole tööalaselt saavutanud parimaid tulemusi. Tuleb välja, et psühholoogilised tegurid võivad mängida olulist rolli karjäärivalikute tegemisel. 

Neli põhjust, miks targad inimesed teevad halbu karjääriotsuseid, vahendab Psychology Today:

1) Hirm muutuste ees ja riski vältimine – See suhtumine seletab, miks nii paljud inimesed jäävad püsima töö juurde, mis neile ei meeldi. Paljud meist valivad turvalise karjäärivaldkonna, kuhu võetakse tööle palju inimesi, kuid samal ajal ei tunne nad selle töö suhtes kirge. Või siis kardetakse otsida paremat töökohta, sest ei taheta kaotada olemasolevat tööd.

2) Inimesed usuvad õiglasesse maailma – Mõnikord jäävad inimesed töökohale, kus nad saavad liiga vähe palka või kus neid koheldakse halvasti, sest nad usuvad, et lõppkokkuvõttes tasub kõik ära. Usk õiglasesse maailma on väga levinud psühholoogiline arusaam. Kuid tegelikkuses on elu tihti ebaõiglane ning ei tohi leppida sellega, kui sind ei väärtustata piisavalt.

3)  «Mujal on rohi rohelisem» suhtumine – Väga paljud arvavad, et teised inimesed saavad meist rohkem palka ja neil on tasuvam töö. Tegelikkuses ei ole rohi mitte kuskil rohelisem, kui sa ise vaeva ei näe ja oma suhtumist ei muuda.

4) Hinnatakse üle võimet keskkonda mõjutada – On üldine uskumus, et suudame mõjutada keskkonda väga palju. Selle tulemusena inimesed arvavad, et karjääri saab parandada teisi mõjutades. Näiteks võime oma ülemuselt välja meelitada palgatõusu ja avaldada kolleegidele muljet, kui me seda vaid tahame. Kuid tegelikkuses on paljud tegurid karjäärialaselt väljaspool meie kontrolli ja me peame seda endale teadvustama.

Kuidas teha häid karjääriotsuseid?

1) Analüüsi oma olukorda tööl kriitiliselt ja objektiivselt – Ürita oma karjääri lahata võimalikult objektiivselt. Selleks küsi teistelt inimestelt nõu ja tutvu alternatiivsete karjäärivalikutega. Võid pöörduda ka karjäärinõustaja poole.

2) Ole julge ja võta läbimõeldud riske – Oluline on tutvuda kõikide võimalike variantidega. Hoia silm peal töökuulutustel ja kui sulle oma praegune töö ei meeldi, siis kaalu töökoha vahetamist või täiendõppele minemist. Kindlasti on sellel mitmeid riske, kuid pikemas perspektiivis võivad muutused kasuks tulla.

3) Ära jää lootma imedele – Paljud inimesed usuvad, et olukord töö juures muutub tulevikus maagiliselt paremaks: võidame loteriiga või ülemus hakkab meid tõeliselt väärtustama. Kuid selle peale ei tohi lootma jääda. Positiivsed muutused tulevad su ellu ainult siis, kui sa tegutsed nende nimel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles