Mida peaks kondoomide kohta veel teadma?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See, et kondoom kaitseb nii suguhaiguste kui soovimatu rasestumise eest, on üldiselt teada. Asjaolu, et nakkuste levikuks on teisigi viise kui kaitsmata seksuaalvahekord, võib aga tulla üllatusena.
See, et kondoom kaitseb nii suguhaiguste kui soovimatu rasestumise eest, on üldiselt teada. Asjaolu, et nakkuste levikuks on teisigi viise kui kaitsmata seksuaalvahekord, võib aga tulla üllatusena. Foto: Panther Media/Scanpix

Tervise Arengu Instituudi kodulehelt hiv.ee võib leida huvitavaid fakte kondoomide kohta.

Kondoome tehakse lateksist või polüuretaanist. Sellised kondoomid võimaldavad maksimaalset kaitset. Esimesed kondoomid ajaloos olid valmistatud loomasooltest, ja lambasooltest kondoome tehakse praegugi (Eestis neid küll müügil pole), kuid selline kondoom ei kaitse suguhaiguste ega HIVi eest.

Paljud või isegi enamik kondoome on pealt kaetud libestava ainega ja spermitsiidiga. Spermitsiid on aine, mis hävitab spermatosoide, ja selle eesmärk on veelgi tugevdada rasestumisvastast kaitset.

Suuseksiks tasub kasutada libestita kondoome, sest libesti ei ole hea maitsega. Kui sulle kondoomi maitse üldse ei meeldi, võite proovida maitsestatud kondoome või siis kondoome ise millegi maitsva ja käepärasega (näiteks moos vms) maitsestada. Vahukoort, šokolaadi, jäätist ega muid rasvaseid toiduaineid ei tasu latekskondoomi maitsestamiseks kasutada, sest need muudavad kondoomi hapraks. Kui soovid maitsestamiseks kasutada tingimata mõnd sellist toiduainet, kasutage polüuretaankondoomi. Alkoholi ärge maitsestamiseks kasutage.

Lisaks eri suurustega kondoomidele on olemas ka erisugused reljeefse pinnaga, värvilised ja eri maitsetega kondoomid. Reljeefse pinnaga (nt. ribiliste) kondoomide suhtes on inimeste arvamused erinevad. Mõnele naisele need meeldivad, sest need on tugevamalt tunda kui tavalised. Teised naised eelistavad aga tavalisi, sest reljeefsed kondoomid teevad nad liiga tundlikuks või võivad isegi valusad olla, eriti piisava libestuse puududes. Mehed sageli reljeefse ja tavalise kondoomi vahet seksides ei tunnegi. Pigem on mõtet alustada tavalistest kondoomidest ja proovida reljeefseid veidi hiljem, kui end juba kindlamalt tunned.

Värvilised kondoomid võivad voodielu huvitavamaks teha siis, kui seksida valges või hämaras. Siiski on olemas värve, mis inimestele lihtsalt ebaseksikalt mõjuvad, sellepärast on parem katsetada värvilisi kondoome sellise partneriga, keda juba tunned või kes ka ise sellest huvitatud on. Sama kehtib ka maitsestatud ja lõhnastatud kondoomide kohta: on maitseid ja lõhnu, mis võivad seksituju lihtsalt ära võtta, aga ka selliseid, mis seksisoovi suurendavad või seksimise lahedamaks teevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles