Kuus teaduslikult tõestatud viisi, kuidas võidelda depressiooniga ja olla õnnelikum

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pole mingi saladus, et praegusel ajal on inimesed stressis ja ka depressioon pole enam haruldane probleem. Enne, kui asud aga vaimse tervise probleeme ravimitega leevendama, tasuks teada, kuidas on võimalik depressiooni lihtsamalt ravida.

Terviseportaal healthmeup.com toob välja kuus teaduslikult tõestatud viisi, kuidas õnnelikum olla ja depressiooniga võidelda.

1. Vaata. Sa ei pea lugema Paulo Coelho raamatuid, et oma unelmaid mõista ja eesmärkide poole liikuda. Ka sinu kõrval istuv inimene võib väga inspireerivalt mõjuda. Vaata näiteks kontoris ringi, kindlasti leiad igas kolleegis mõne omaduse, mida igatseksid ka endale ja mis võib sulle innustavalt mõjuda.

2. Räägi. Mõnikord vajame ekspertarvamust ei kelleltki muult kui iseendalt. Arvad, et inimesed võivad sind imelikuks pidada? Ära tee neist välja. Sulge oma kõrvad, et välismaailma hääled sind ei häiriks ja räägi iseendaga. Uuringud on tõestanud, et iseendaga rääkimine võib aidata kognitiivseid funktsioone parandada. Aruta endaga oma probleeme, sina ise oled parim inimene, kes suudab end veenda paremuse suunas liikuma.

3. Kuula! Kuula hoolikalt, kui keegi räägib sinuga. Ürita mõista ja austada teiste inimeste arvamusi. Kõige lihtsam ja samas võimsam viis teistega sidemete loomiseks on kuulamine. Kõige odavam kingitus, mille saame teistele kinkida, on oma tähelepanu. 

4. Laula. Tavaliselt laulame siis, kui oleme õnnelikud ja lõõgastunud. Laulmine aitab mõtteid korrastada ja rahustada. Laulmine tekitab hea tuju. Laulmise ajal on kehahoiak ja hingamine teistsugune, kui näiteks rääkimise ajal. Laulmine mõjub hästi vaimsele ja füüsilisele tervisele, aitab vallandada endorfiine ja tekitab positiivse meeleolu. 

5. Nuta. Nutmine aitab mürkidest vabaneda ja emotsioone endast välja lasta, mis on mõnikord tõeliselt vabastav ning vajalik. Nutmine aitab vähendada ka muresid, kurbust ja ebaõnnestumistunnet. Kui oled nutmise lõpetanud ja pühid pisarad ära, näed maailma hoopis uue pilguga. Teadlased on ka öelnud, et nutmist võib võrrelda negatiivsete kemikaalide väljutamisega kehast, mis teeb sulle kindlasti palju head. 

6. Naera. Naermine on kasulik! Ära pelga naermist, kõik inimesed näevad naerdes ilusad välja. Naera ka siis, kui kardad, et sa näed naerdes imelik välja või pelgad teiste reaktsiooni. Naermine aitab kehal lõõgastuda, parandab immuunsüsteemi, soodustab endorfiinide vallandumist ja kaitseb ka südant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles