Tantraguru: tantra on eluviis

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirgav naine:
Shashi Solluna reisib mööda maailma ja õpetab tantrat,
 valmimas on ka seda teemat tutvustav film.
Kiirgav naine: Shashi Solluna reisib mööda maailma ja õpetab tantrat, valmimas on ka seda teemat tutvustav film. Foto: SCANPIX

Oxfordis eksperimentaalpsühholoogiat õppinud, Suurbritanniast pärit tantraguru Shashi Solluna on praktiseerinud ja õpetanud tantristlikke kunste juba ligi 15 aastat. Tema töös on ühendatud erinevad praktikad, kogemuslik tantra, rituaalid, teooria ja meditatsioonid. Tema jaoks on olulisel kohal hirmu armastuseks transformeerimise alkeemia. Lisaks tantrafestivalile astub Shashi Solluna üles ka joogafestivalil juuli viimasel nädalavahetusel Haapsalus.

Mis on tantra?

Tantra on tohutu vaimne rada. See ei ole lihtsalt tehnika, see on terve eluviis. Et lühidalt proovida selle tuuma edasi anda, siis ma ütleksin, et tantra kasutab suhet vaimse arengu töövahendina. Samuti õpetab see, kuidas tuua vaimsed põhimõtted oma suhetesse. Paljud vaimsed praktikad sunnivad suhetest eemalduma, minema üksi mediteerima, aga tantra kasutab suhteid, ja mitte ainult ühte suhet, lähisuhet, vaid suhteid laiemalt.

Seksuaalsus ja loovus on sisuliselt sünonüümid. Kui seksuaalenergia voolab vabalt, voolab ka loovus. Ja see vabalt voolamine ei tähenda palju juhuvahekordi, selles mõttes seksuaalset vabadust, vaid seda, et seda kasutatakse teadlikult, et on loodud turvatunne ja püha ruum, mis sageli on olemas just püsisuhtes. Mulle väga meeldivad tantristlikud pühendunud püsisuhted – see on nagu mõnus magamistuba, kus on loodud hea keskkond katsetamiseks ja kus energia voolab.

Tantra keskmes on hingamine, liikumine ja häälitsemine – need kõik lükkavad energia liikuma. Seks vabastab selle energia.

Milline peaks olema tantraõpetaja?

Osho on öelnud, et ainult naine saab tantrat õpetada. Aga kui maailmas ringi vaadata, siis tantral on tohutult palju eri harusid – tantrajooga, klassikaline tantra, Tao tantra, mida mina esindan…

Naised ja mehed õpetavad tantrat üsna erinevalt. Mina esindan kindlasti väga naiselikku haru, kus keskendutakse naiselikule energiale, haavatavale osale meis – ka meestes – ja armastusele. See erineb maskuliinsest suunast, mille huviorbiidis on rohkem valgustumine ja muud sellised teemad.

On erinevaid tüüpe tantrat ja inimene vajab erinevaid energiaid, nii naiselikku kui ka mehelikku. Kui on energia, aga pole teadlikkust, on tulemuseks kaos, aga teadlikkus ilma energiata loob väga jäikasid intellektuaalseid süsteeme. Vaja on mõlemat, tasakaalu.

Kui ma õpetasin Rumeenias, siis meestele tõeliselt meeldis, et nad said mult küsida avatult naiselikkuse ja naiseks olemise kohta küsimusi, mida nad oma partnerilt küsida ei julgenud. Neile meeldis naiselik vaatenurk.

Naised keskenduvad rohkem suhetele, armastavad nendest rääkida, mehed on orienteeritud seksile, aga mõlemal on vaja ka teist poolt – naised õpivad tantra abil suhtes mitte liialt klammerduma ning mehed olema õrnad ja teadlikud armastajad.

Millised on teie muljed Eesti tantrafestivalist?

See oli hästi organiseeritud ja armas festival. Probleem selliste festivalide puhul on alati ja igal pool see, et kuna seksuaalsus on muidu ühiskonnas väga alla surutud ja tantrafestivalil esil, siis see tekitab tohutut huvi ja inimesed on väga keskendunud seksile, kui nad sinna tulevad. Aga tantra on tegelikult palju rohkem kui seks, see on seksuaalenergia kasutamine laiemalt. Seega tuleks tõsta see energia kõrgema teadlikkuse tasemele, südamesse – selles mõttes on väga head ilusad tantsurituaalid jms, nende nägemine tõstab energiat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles