EENA – ühendus, mis liidab ettevõtlikke naisi

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipp Lõuna-Koreas
Eesti lipp Lõuna-Koreas Foto: EENA

Eestis on peaaegu 22 aastat tegutsenud Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsioon (EENA). EENA president Riina Piigli rääkis lähemalt, kuidas sai ühendus alguse, millega tänasel päeval tegeletakse ja keda oodatakse EENAga liituma.

«Põhjamaade, aga ka Kanada ja teiste arenenud riikide juhtidega kohtudes sai üheksakümnendate alguses selgeks, et neis riikides on paljude kõrg- ja kutsekoolide juures eraldi koolitusosakonnad naisjuhtidele,» rääkis Piigli. Selle mõtte tõid Eesti Majandusjuhtide Instituudi (EMI) juures populaarsete koolituste edendajad Reet Laja, Riina Kütt ja Karin Juhat ka Eestisse ning EMI juurde loodi Naiskoolituskeskus, mis alustas naiste aktiivset ettevalmistamist turumajanduseks. Pakuti teadmisi äri alustamisest, turundusest, rahvusvahelisest ärist, messidest, majandustegevusest, raamatupidamisest jne. Kursused olid väga populaarsed ja neid juhendasid mitmed välislektorid. 

Koolitustel ja messidel käies tekkisid naiste vahel tihedamad sidemed ning omavahel rääkides sai selgeks, et Eestis puudub naisettevõtjaid ja edukaid naisi ühendav organisatsioon. «Selleks ajaks oli meil kogunenud juba teavet mitmete rahvusvaheliste naisorganisatsioonide põhimõtete ja tegevuse kohta, millest sai eeskuju võtta, et luua Eestis oma ühing ja seejärel hoolikalt kaaluda, millise rahvusvahelise organisatsiooniga liituda või koostööd teha,» ütles Riina Piigli. Lõpuks otsustati Rahvusvahelise Äri- ja Ametinaiste Föderatsiooni BPW Internationali kasuks, millest tuleneb ka Eesti assotsiatsiooni rahvusvaheline nimi – BPW Estonia. 

EENA loodi 1992. aastal ja selle ühise nimetaja alla koondusid naisjuhid ning naisettevõtjad, samuti oma erialal pädevad ja edukalt tegutsevad naised. Riina Piigli selgitas, et ettevõtlikkuse all ei peetud silmas vaid naiste edukust äris, vaid ka algatusvõimet, pealehakkamist, eneseharimist ja asjatundlikkust mistahes erialal. 

EENA eesmärgid ja tegevus

Kui rääkida EENA eesmärkidest või sellest, mille poolest võiks taolisest organisatsioonist liikmetele kasu olla, tõi Piigli esile kuus olulist punkti:

  • aidata kaasa ettevõtlike naiste arengule;
  • edendada soolist tasakaalu;
  • julgustada naisi ühiskondliku vastutuse võtmiseks igal tasandil;
  • arendada klubilist liikumist ning edendada võrgustikku, seejuures kohalikul, regionaalsel ja rahvusvahelisel tasandil sidemete loomist, hoidmist ja edasi arendamist;
  • väärtustada ühiskonnale suunatud vabakonna tegevust;
  • tunnustada edukaid naisi, tutvustada nende saavutusi ja kordaminekuid.

EENA liikmeskond tegutseb regionaalsete klubide kaudu ja üleorganisatsiooniliselt. Piigli sõnul on igal klubil oma nägu ja spetsiifilised tegevused ning organisatsioonil on ühistegevused.  

«Kaalukaim ning juba üle 20 aastase traditsiooniga suursündmus nii organisatsiooni kui ka ühiskonna elus on aasta naise valimine meie sünnipäeva ajal novembris,» tõi Piigli eraldi välja. Selle tiitli pälvib tubli naine äris, teaduses, kultuuris või mõnel muul elualal, ühiskonnaelu aktiivne mõjutaja.

Lisaks aasta naise väärikale tiitlile annavad BPW Estonia noored välja ka aasta noore naisettevõtja auhinna. Nimetatud tiitliga tunnustab BPW Estonia noort naist, kes on viimase 3-4 aasta jooksul loonud ettevõtte, mis on omanäoline ja eristuv.

Teine ühine, kõiki klubisid ühendav ettevõtmine on kampaania «Tilliga ja tillita» korraldamine. Kampaania eesmärgiks on juhtida tähelepanu meeste ja naiste palgaerinevustele. Ühel päeval aprillis pakutakse EENA noorte eestvedamisel paljudes söögikohtades ühte toitu palgalõhe võrra erineva hinnaga (sel aastal 30 protsenti) ja vastavalt kampaania nimele on siis tilliga toit palgalõhe protsendi võrra kallim. 

Kogu rahvusvahelist organisatsiooni ühendavad koolitusprogrammid «Naised juhivad äri» – Eestis toimus ettevõtlusklubi juhtimisel liidrioskuste koolitusprogramm «Naised liidripositsioonidele», mille käigus viidi kahe kuu jooksul läbi erinevates piirkondades viis koolitust. Eesmärk oli arendada naiste professionaalset ja juhtimisalast potentsiaali kõigil tasanditel, sh perekonnas, majanduses ning poliitikas; saavutada naiste ja meeste võrdne osalemine ühiskonna võtmepositsioonidel. 

EENA regionaalsete klubide tegemised

Kui rääkida tegevusest regionaalsetes klubides, siis tavapäraselt kohtutakse kord kuus (mõnikord ka sagedamini), arutatakse eesseisvaid projekte, jagatakse kogemusi. Sageli kutsutakse kokkusaamisele põnevaid külalisi või minnakse ise külla mõnele huvitavale persoonile või toredasse kohta. Kohtumisi on poliitikutest ja tippettevõtjatest loomeinimeste ja hobiaednikeni, ikka selleks, et üksteiselt õppida ja arendada oma isiklikke oskusi. 

«Kui meil Eestis on palju organisatsioone, kes ongi valdavalt heategevusele suunatud, siis kogu oma ühiskondliku aktiivsuse ja ettevõtlusele julgustamise kõrval on ka meie organisatsioonil oluline koht heategevusel. Oleme toetanud lastekodusid ja hooldekodusid, suuri peresid ja üksikuid abipalujaid,» rääkis Riina Piigli EENA tegemistest. 

EENA Tartu klubil on traditsiooniks käia igal kevadel pannkookide ja kingituste ning üllatusesinejatega külas Kammeri kooli õpilastel. Koolis õpivad hariduslike erivajadustega õpilased ja praeguseks on välja kujunenud traditsioon, kus nad ootavad EENA naisi külla juba mitte ainult kord aastas ja pannkookidega, vaid ka jalgpallivõistlust pidama, lõpuaktusele lilli tooma jne. 

Samuti on traditsiooniks saanud iga aasta emadepäeval Tartumaa vanavanemate tunnistamine, kes kasvatavad oma lapselapsi ilma vanemate endi toeta. «Selleks puhuks katame nendele peredele laua, kutsume muusikuid esinema ja komplekteerime heade sõprade abiga kinkekotid,» ütles Piigli.

Igaaastane traditsioon, mis sai alguse Tallinna klubi eestvedamisel ja on kasvanud üleorganisatsiooniliseks ja organisatsioonidevaheliseks ürituseks, on suvehõnguline kübarapidu. Augustikuu sumedatel õhtutel on kogunetud küll presidendi roosiaeda, küll kaunitesse koduaedadesse või lillepaviljoni suvelõpumeeleolu nautima. Seekord kogunetakse augusti keskel, et ühiste tegevuste käigus õhtut nautida ja koguda raha BPW Euroopa noorte II sümpoosiumi läbiviimiseks, mis toimub sel aastal Tallinnas. 

EENA tegevused ulatuvad riigipiiridest välja

Piigli ütles, et EENA liikmed käivad kogemusi omandamas ja muljeid jagamas ka Eestist väljaspool. «Osa EENA liikmetest naases just BPW International 28. rahvusvaheliselt kongressilt, mis toimus Lõuna-Koreas maalilisel Jeju saarel. Viie kongressipäeva jooksul arutleti naiste jaoks olulistel teemadel ja tehti ettepanekuid maailmaorganisatsioonidele, et tagada naiste võrdne kohtlemine hariduses, poliitikas ja sotsiaalelus ning seega liikuda tasakaalustatuma ja õnnelikuma ühiskonna suunas,» jagas Piigli muljeid kongressist. 

Teine delegatsioon osales Põhjamaade naisühenduste foorumil Malmös, kus võeti vastu uus naiste õiguste tegevuskava. «Naiste õigusi on üle maailma seatud küsimärgi alla ja piiratud viidates traditsioonidele, religioonile ja kultuurile,» ütles Piigli. «Majanduslikud, looduskeskkonna ja poliitilised kriisid on korduvalt näidanud, et need avaldavad kõige negatiivsemat mõju just naistele, samas kui naised on kõrvale jäetud otsustamisprotsessidest, mis kriisideni viivad.»

Rahvusvahelise organisatsiooni president on mehhiklanna Yasmin Darwish, kuid rahvusvaheline noortejuht on eestlanna Ketlin Tackman. Piigli sõnul on Tackman oma kolmeks eelseisvaks ametiaastaks võetud ülesannetes lähtunud faktist, et kaasaegne ärikeskkond, aga samuti ühiskond vajab järjest rohkem naiste annet ja oskusi, seega – kuidas toetada noori nende tööalases karjääris või avalikus sektoris tegutsemisel, kuidas astuda välja meeste varjust ja astuda meeste kõrvale.

Ettevõtlike naistega liitumine

EENA-ga oodatakse liituma teotahtelisi, aktiivseid ja särasilmseid naisi, kes lähtuvad põhimõttest «sa saad siis, kui sa annad». «Organisatsiooni on teretulnud kõik naised, kes soovivad kaasa mõelda ja rääkida, kes jagavad EENA väärtusi, tunnustavad selle tegevussuundi ja head tava,» selgitas Piigli. Hea, kui sul oleks ka kaks soovitajat, aga selle taha asi ei jää. Pärast kuuekuulise katseaja läbimist oledki BPW Estonia liige. «Erinevus rikastab ja ühendades oma jõu ja energia teiste hüvanguks, õpime igaühelt ja suurendame oma oskuste ning kompetentside pagasit,» sõnas Riina Piigli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles