Kuidas suvel oma silmi kaitsta?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Me oleme kursis sellega, kuidas suvel oma nahka päikese eest kaitsta, aga sama oluline on ka oma silmi kaitsta. 

Pikad suvepäevad meelitavad meid rohkem aega õues veetma, aga rannas mõnuledes või aias raamatut lugedes unustame sageli ära, et ka oma silmi peaks päikese eest kuidagi kaitsma. Fakt on see, et meie silmad vajavad suvel samamoodi kaitset nagu nahk, kirjutab Female First.

Päike muudab meie silmad põletike ja UV-kiirtest tingitud terviseprobleemide suhtes vastuvõtlikumaks, samuti võivad UV-kiired silmale püsivalt liiga teha ning silmastruktuuri lõhkuda. Järgnevalt on toodud viis nõuannet, kuidas tasuks suvel oma silmade eest hoolitseda.

1. Loe alati silte!

Sulle võib tunduda, et kui päikeseprillid on piisavalt tumedad, siis need pakuvad silmadele hästi kaitset, kuid tegelikult kaitsevad silmi vaid need klaasid, mis on 100 protsenti kaitstud UV-kiirte eest. Kui silmad saavad liiga palju päikest (ka läbi korraliku kaitseta prilliklaaside), siis võivad tekkida silmahaigused. Heledate silmadega inimesed on reeglina tundlikumad päikesevalguse suhtes. 

Päikeseprillidel peaks olema peal CE-märgistus, siis võid kindel olla, et tegemist on kvaliteetsete prillidega, mis kaitsevad su silmi. 

Need, kes tegelevad veespordiga, peaksid omale soetama spetsiaalsed päikeseprillid, mis kaitsevad silmi ereda päikese eest, mis peegeldub veepinnalt. 

2. Ole värskes õhus

Kuigi siseruumides olles võime suvel mõtlematult konditsioneeri tööle panna, võib see aga muuta silmad liialt kuivaks, sest õhukonditsioneer eemaldab silmast kogu niiskuse. Kui silmad tunduvad olevat kuivad, sügelevad, punased või lausa kõrvetavad, siis peaksid vahelduseks minema välja ja veidike värskes õhus olema. Kasuta konditsioneeri vaid siis, kui on tõesti palav ja ära lase sel järjest väga pikalt töötada.

3. Pilguta silmi tihemini

Silma ümbritseb vedelik, mis eemaldab silmast iga pilgutuse ajal tolmu ja prahti. Kuiv õhk võib silma kanda mikroskoopilisi allergeene, mis ärritavad silmi. Kui silmad tunduvad olevat tavapärasest kuivemad, pilguta silmi paar korda ja ürita meeles pidada, et pead iga natukese aja tagant pilgutama (arvutiekraani vaadates võib see mõnikord ununeda). Sel viisil saavad silmad rohkem niiskust.

4. Soeta stiilne laia äärega kübar

Peakatted pole loodud vaid selleks, et neid aksessuaaridena kasutada. Laia äärega kübarad on suvel tõhusad abimehed, sest need varjavad silmi päikesevalguse eest. Mida laiem äär su peakattel on, seda paremini on silmad eest ja külgedelt kaitstud. Peakatet tasuks kanda vahemikus kella 10-14, sest siis on päike kõige tugevam.

5. Joo palju vett

Vee joomine aitab silmades vedeliku tasakaalu normis hoida ning silmad ei muutu kuivaks ega ärritunuks. Hästi niisutatud silmad on säravad ja kaunid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles