Kolm moodust, kuidas rohkem energiat saada

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled kunagi soovinud, et sul oleks rohkem jaksu ja energiat? Kui jah, peaksid end kurssi viima paari lihtsa nipiga, kuidas energiataset tõsta. Ära haara kohe kohvitassi järele, sest kohv pakub vaid ajutist lahendust. Kui tahad üldiselt energilisemaks muutuda, peaksid oma eluviisis mõned muutused tegema.

Jälgida tuleb kolme olulist tegurit: toitumine, magamine ja stress. Kui suudad tuvastada, millisega neist on sul kõige rohkem probleeme, siis on lihtne sobivat lahendust leida, kirjutab Today.com.

Toitumine

Jälgi, mida ja millal sa sööd. Ära jäta ühtki toidukorda vahele. Sööma peaks iga nelja tunni järel. See tähendab, et päevas võiks olla kolm suuremat söögikorda. Kui tunned, et sellest jääb väheks, võta söögikordade vahele väikseid vahepalu. Kui sa ei armasta hommikusööki süüa, võta üks piimaga kohv, mis aitab hommikul end «käima tõmmata». Söögikorrad peaksid olema tasakaalustatud ning toidulaual võiks olla nii süsivesikuid (kiireks energialaenguks), rasvu kui valke (pikaajaliseks energialaenguks).

Joo piisavalt vett. Ka väike vedelikupuudus võib sind loiuks muuta. Kui rakkudes pole õiget vedeliku tasakaalu, ei toimi keha niivõrd hästi ega ole suuteline kehatemperatuuri reguleerima. Uriin peaks olema helekollane, sel juhul võid kindel olla, et vedelikutase on normis. Kõige paremini mõjub kehale vee joomine, kuid ka puu- ja juurviljad annavad kehale vedelikku.

Magamine

Energiataset mõjutab nii see, kui palju sa magad, kui ka see, kuidas sa magad. Ürita öösel vähemalt seitse tundi magada. Sea oma tegemised nii, et need ei segaks uneaega.

Selleks, et uni oleks kvaliteetne, loo magamistoas positiivne atmosfäär. Tuba peaks olema jahe ja elektroonilised vidinad tuleks vähemalt tunnike enne uneaega välja lülitada. 

Väldi alkoholi tarbimist enne magamist. Kuigi sulle võib tunduda, et see muudab sind unisemaks, mõjub alkohol ajule tegelikult vastupidiselt ja segab unemustrit.

Stress

Vaimne väsimus mõjub kehale samamoodi kui füüsiline väsimus. Vaimse väsimuse peamine tekitaja on stress. Kui igapäevaseid stressitekitajaid pole alati võimalik vältida, saab neid teatud võtete abil kontrollida, et need sulle liiga ei teeks. 

Ära hoia probleeme endas, aruta neid alati sõbra, kolleegi või muu usaldusisikuga. Tõhus meetod on ka see, kui viskad oma tööpaigast või kodust ära kõik ebavajaliku, mis muidu su mõtteid häiriks. Ürita vabal ajal võimalikult vähe aega veeta erinevate elektrooniliste vidinate seltsis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles