Miks põhjustab stress sageli kaalutõusu?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sa tead, et stress mõjutab negatiivselt magamisharjumusi ja voodielu, ilmselt oled kuulnud ka seda, et stressi kogemine ei mõju kehakaalule just kõige paremini.

Teadlased on nüüd aga lähemalt uurinud, kuidas täpselt on omavahel seotud ärevus ja kaalutõus. Nimelt tehti kindlaks, et naised kulutavad vähem kaloreid 24 tundi pärast stressirohket sündmust, kirjutab Women's Health Magazine.

Uuringu tarbeks küsitlesid Ohio State'i ülikooli teadlased 58 tervet naist. Naistelt uuriti, milliste stressitekitajatega on nad viimase 24 tunni jooksul kokku puutunud. Seejärel pakuti naistele kõrge rasvasisaldusega toitu (munad, kalkunilihast valmistatud vorst, küpsised ja kaste), mis sisaldas 930 kilokalorit ja 60 grammi rasva.

Pärast söömist kontrollisid teadlased seitsme tunni vältel naiste ainevahetuse tegevust ehk seda, kui kiiresti hakkasid nende kehad kaloreid ja rasvu põletama.

Kuigi kõik naised said pärast söömist rahulikult puhata, kulutasid need naised, kes olid eelnevalt stressitekitajatega kokku puutunud, oluliselt vähem energiat kui need, kes ei kogenud sel perioodil üldse stressi. Teadlased tegid kindlaks, et sel viisil võib inimene aastaga keskmiselt viis kilo juurde võtta ilma, et ta muudaks oma toitumist või treeningharjumusi.

Miks? Stressitekitajatega kokku puutunud naiste kehad tootsid näiteks rohkem insuliini, mis soodustab rasvade ladestumist. See tähendab, et inimene muutub ülekaaluliseks. 

Mida aga teha, kui sul pole võimalik kõiki tegemisi pooleli jätta ja randa lõõgastuma minna? Ära liigselt muretse. Teadlased kirjutasid uuringu kokkuvõttes, et kõiki stressitekitajaid polegi võimalik elus vältida. Kuid üks võimalus on näiteks langetada toitumisega seoses tarku otsuseid, seega kui elus peaks ette tulema stressirohke periood, siis saad põske pista midagi tervislikku, mitte rasvast või liialt magusat. 

Kui soovid kaalutõusu vältida, tasuks oma köögikapid ja külmkapp täita tervislike toitudega. Kuidas vältida aga ärevust ja stressi? Tee kindlaks, mis stressi põhjustab ning õpi selgeks mõned lõõgastumistehnikad, mis aitavad mõtteid ja keha rahustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles