Punane – seksikas värv, mida naised peavad ohtlikuks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlased on palju uurinud seda, miks peetakse punaseid rõivaid kandvaid naisi julgemateks, seksikamateks ja arvatakse, et nad on tingimata seksist huvitatud. 

Punased huuled, punane aluspesu, punane kleit. Uuringud on näidanud, et mehed peavad punaseid rõivaid kandvaid naisi seksikamaks ja julgevad neile rohkem läheneda. Tundub, et punane värv saadab seksi osas väga selge sõnumi. Nüüd on kindlaks tehtud seegi, et mehed pole ainsad, kes punast värvi seksikaks peavad. Ka naistele tundub, et punane vihjab seksikusele ja huvile seksi vastu, kirjutab healthland.time.com.

Peale selle näitas üks hiljuti läbi viidud uuring, et naised peavad punaseid rõivaid kandvaid naisi kohtingumaailmas ka oma suurimateks konkurentideks. Paljud usuvad, et punast värvi armastavad naised huvituvad ainult suhte füüsilisest poolest ega ole võimelised pikas suhtes olema. 

Rochesteri ülikooli psühholoog Adam Pazda, kes on viimati nimetatud uuringu autor, ütles, et nad on leidnud selgeid tõendeid selle kohta, et inimesed langetavad rõivaste põhjal teiste suhtes otsuseid. Pazda lisas, et paljud värvitoonid omavad inimeste jaoks ka mingit tähendust.

Pazda viis punase värvi mõju uurimiseks läbi kolm eksperimenti. Esiteks uuriti, kas naised pidasid seksikamaks naisi, kes kandsid punast kleiti või naisi, kel oli seljas sama kleit, kuid valget värvi. Teiseks uuriti, kas see, kui naine on seksist huvitatud, viitab teiste arvates sellele, et ta on valimatu või lõdva püksikummiga. Ja kolmanda eksperimendiga üritati kindlaks teha, kas teist värvi või teise lõikega rõivad muudavad uuringus osalenute arvamusi.

Kuid meeles tuleb pidada seda, et uuringus osalenutel polnud naiste kohta mingit muud informatsiooni. Nad ei kuulnud nende häält ega saanud jälgida naiste käitumist, otsus tuli langetada vaid fotode põhjal, kus naised kandsid eri värvi rõivaid. Kui me paneme end sellisesse olukorda, siis pole mingi ime, et punast värvi rõivad võivad paista kõige julgema ja seksikama valikuna. 

Pazda sõnas, et kõik inimesed ei langeta teiste suhtes kohe otsuseid, aga kui me võtame aja maha ja hakkame kedagi hindama, siis mängib nende rõivavärv esmamulje loomisel kindlasti olulist rolli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles