Mis on iseloomulik silmapaistvatele juhtidele?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Heade liidrite iseloomuomadusi ja käitumist on lahatud palju. Kindlaks on tehtud, et kõik suured juhid järgivad teatuid põhimõtteid.

The Huffington Post toob välja silmapaistvate juhtide kuus ühist omadust:
 

1) Head liidrid teavad, et tunded tulevad nende mõtlemisest, mitte välistest teguritest. Nad teavad, et tunded tulevad seestpoolt ja see on meie enda mõtlemise tulemus. Teised inimesed ei mõjuta neid ja nad oskavad oma tujusid kontrollida. Head liidrid otsivad lahendusi enda seest. See võimaldab neil elu objektiivsemalt näha, mis on vajalik teiste motiveerimiseks.

2) Head liidrid teavad, et arvustamine ei pruugi olla kasulik. Selle kohta kehtib lihtne reegel: Arvustamine ütleb rohkem sinu enda vaimse seisundi kohta kui teise inimese kohta. Kui sa oled ise tasakaalust väljas, siis sa kaldud teisi liiga positiivselt või negatiivselt hindama. Juhid saavad aru kui nende tunded on puntras, rahutud või ebakindlad ja kui nad pole võimelised andma adekvaatseid hinnanguid. Nad otsivad selgust, tasakaalu ja rahu nende enda sisemusest ning käituvad vastavalt selle põhjal.

3) Suured juhid käituvad inspiratsiooni, mitte meeleheite põhjal. Kui inimesed ei mõista oma tunnete olemust, siis juhindutakse palju meeleheitest. Head liidrid teavad, et veider sisetunne on märk sellest, et nad ei näe asju õigesti. Juhtimine tähendab, et otsuseid võetakse vastu siis, kui nad tunnevad end rahulikuna ja vabana välisest survest.

4) Head juhid jäävad endale kindlaks. Nad ei juhindu teiste inimeste arvamustest ja lähenemistest. Suured liidrid ei käitu ettekirjutiste järgi ega jäljenda teisi inimesi – nad on tõelised, spontaansed ja loomulikud. Kõik head liidrid on unikaalsed ja jäävad endale keerulistes olukordades kindlaks.

5) Head juhid teavad, et sõnad on vähem tähtsad kui vaimuseisund. Tõde seisneb tunnetes, mitte sõnades. Suured liidrid teavad, et nende sõnad on kõigest nende tunnete kaja ning heade sõnade aluseks on positiivsed tunded.

6) Suured liidrid hoiavad eesmärkide seadmist perspektiivis. Nad teavad, et ainuüksi eesmärkide saavutamine ei too neile rahulolu- ja õnnetunnet. Seega keskenduvad head juhid hoopis kogemustele ja õppetunnile, mida nad saavad eesmärkide saavutamise teekonnal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles